Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bećirović: Balkan talac sprege kriminala i politike


Sastanak lidera BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru, 6. mart 2018

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, za Facebook stranicu ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega lideri balkanskih zemalja ne mogu riješiti dugotrajne bilateralne probleme i razmirice, kao što su sporne granične tačke ili korištenje hidrocentrala, što je pokazao i trilateralni sastanak BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru.

  • Saglasnost

Regionalni lideri da su željeli već bi riješili barem dio problema što potvrđuje i stagnacija ili evidentno zaostajanje pojedinih država ali i regiona u cjelini.

Države koje su nastale raspadom bivše SFRJ nisu nastale kao posljedica unutrašnjeg konsenzusa iako su formalno u većini država bili provedeni referendumi o nezavisnosti.

Države na području bivše Jugoslavije nastale su prije svega voljom i uz suglasnost velikih sila i zbog toga je njima uvijek najvažnije šta se o njima misli vani i to ‘osluškivanje’ prema vani već je puno koštalo te zemlje i cijeli region.

  • Strukture

Države regiona trebale bi da se okrenu sebi i rješavanju nagomilanih problema.

To će biti teško, jer su pri osamostaljivanju političke elite trebale usluge kriminalnih struktura i tako se stvorila savezništvo i međusobno povjerenje koje se može nazvati ‘politizacija kriminala i kriminalizacija politike’.

Sve dok se ne razbije međusobno povjerenje između tih struktura neće biti moguć značajniji napredak, jer su jedni taoci drugih i obrnuto, a građani i države taoci obje ove strukture.

To se vidi i u svakodnevnom političkom diskursu političara.

  • Gospodari

To povjerenje treba narušiti iznutra, a ne izvana, jer bi te kriminalne strukture preko noći postali ‘heroji’ u očima vlastite nacije.

Radi se o kompleksnoj pojavi, kojoj se politika ne može oduprijeti i osloboditi tih stega, jer su te strukture postale faktički njihovi gospodari.

Sve to je bilo vidljivo i iz nastupa većine učesnika susreta u Mostaru, takozvanoj Trilaterali, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

XS
SM
MD
LG