Dostupni linkovi

Beba Belmina Ibrišević gubi bitku za život


Belmina Ibrišević, foto: Facebook
Belmina Ibrišević, foto: Facebook
(U prvobitnoj verziji teksta objavili smo da je Belmina Ibrišević preminula)

Djevojčicu iz BiH Belminu Ibrišević, čija je čija je sudbina prije nekoliko mjeseci digla na noge cijelu državu, isključit će u utorak ili srijedu s aparata koji su je držali u životu na intenzivnoj njezi klinike u njemačkom Tibingenu.

Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, Belmini su otkazala pluća i ljekari su uz saglasnost porodice odlučili isključiti aparate.

Bh. mediji prvobitno su javili da je djevojčica u utorak preminula.

Informaciju je na Facebook stranici objavila i njena majka koja je zamolila sve ljude koji mogu da im pomognu u prikupljanju novca za transport tijela malene Belmine u BiH. Za to je, porodici Ibišević potrebno 2.500 eura.

Njena sudbina je prije nekoliko mjeseci digla na noge cijelu BiH.

Djevojčici iz Donje Orahovice kod Gračanice je bilo dijagnosticirano teško imunološko oboljenje po rođenju. Njoj je zbog problema sa dobivanjem jedinstvenog matičnog broja, zbog čega nije mogla dobiti pasoš, bio upitan odlazak na liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži.

Hiljade građana je tada od bh. političara tražilo hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, kako bi bebe rođene nakon 12 .2. 2013. godine imale JMB. Vijeće minsitara usvojilo je tada privremenu odluku, nakon koje je Belmina otputovala u Njemačku.

Sudbina bebe Belmine digla je na noge građane BiH koji su pred zgradom državnog Parlameta u Sarajevu, ali i u drugim gradovima širom BiH, tražili usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, ali i osnivanje fonda za liječenje bolesne djece, koji bi se finansirao tako što bi se parlamentarci i ministri odrekli dijela svoje zarade.

U bolnicu u Njemačkoj Belimina je stigla 13. juna. Transplantacija koštane srži je izvršena istog mjeseca i Belminino stanje je bilo poboljšano.

No, uslijedile su komplikacije i 14 dana nakon operacije je vraćena na intenzivnu njegu.
XS
SM
MD
LG