Dostupni linkovi

Barozo: veliki dan za Evropu


Dablin: Glasanje u Irskoj o Lisabonskom ugovoru, 3. septembar 2009.
Dablin: Glasanje u Irskoj o Lisabonskom ugovoru, 3. septembar 2009.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u subotu da je usvajanje Ugovora iz Lisabona na irskom referendumu "veliki dan za Irsku i veliki dan za Evropu'', istakavši se nada da će sad postupak za konačno stavljanje na snagu ovog akta biti okončan i u Poljskoj i Češkoj.

Barozo je dodao da irsko "da" Lisabonskom sporazumu odražava "povoljan odgovor koji je EU dala na ekonomsku krizu".

Lisabonskim ugovorom će biti izvršene ključne izmene unutar institucija i mehanizma odlučivanja u EU, s ciljem da se postigne njihova veća delotvornost i da tako EU bude u stanju da odgovori na ekonomsku krizu, svetske probleme, kao i da ubuduće u svoje redove primi nove članice.

S obzirom na činjenicu da nije ratifikovan u planiranom roku, Ugovor će stupiti na snagu prvog dana u mesecu posle podnošenja zvanične potvrde o poslednjoj ratifikaciji, odnosno pošto ga usvoji svih 27 članica EU.

Irci su sa 67,13 odsto glasova prihvatili Lisabonski sporazum, kada su se u subotu po drugi put izjašnjavali o Lisabonskom ugovoru. Na prvom referendumu 12. juna 2008. godine oni su odbacili Lisabonski ugovor i tada se 53,4 odsto građana izjasnilo protiv.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Berlinu da je prihvatanje Lisabonskog sporazuma na irskom referenduma veliko ohrabrenje za proces proširenja Evropske unije (EU).
Boris Tadić, Foto: Midhat Poturović

"To je veliko ohrabrenje za proces proširenja EU. Vrata EU su otvorena i za Srbiju i za zapadni Balkan", izjavio je Tadić.

Tadić je rekao da je interes Srbije da što pre podnese kandidaturu za članstvo u EU, i to onda kada će ta kandidatura biti uspešna, odnosno kada će je EU prihvatiti i Srbija dobiti datum za pregovore. On je u izjavi za Dojče vele kazao da je Holandija za sada jedina od 27 zemalja članica EU koja uslovljava dalje evrointegracije Srbije.

"Što se tiče holandskog stava, možda će on postati fleksibilniji u narednom periodu, videćemo. Sve zemlje EU žele da utiču na stav Holandije, ali i Holandija takođe ima prava na svoj stav", naglasio je predsednik Srbije, ponovivši da Srbija čini sve što je u njenoj moći da pronađe Ratka Mladića i da on bude izveden pred Haški tribunal.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosoru subotu je takođe pozdravila odluku građana Irske o prihvatanju Lisabonskog ugovora.

"Uspešan ishod referenduma u Irskoj veliki je korak napred u izgradnji i jačanju Evropske unije u kojoj će uskoro biti i Republika Hrvatska. Za nas je to dodatni podsticaj u reformskim naporima i dovršetku ispunjavanja obaveza koje proizlaze iz članstva u Evropskoj uniji, kako bismo što pre uspešno priveli kraju pregovore o pristupanju", stoji u saopštenju hrvatske Vlade.

"Lisabonski ugovor, čije stupanje na snagu uskoro očekujemo, ojačaće u Evropskoj uniji i izvan nje bolju atmosferu za nastavak politike proširenja kojoj je Hrvatska na čelu. Irsko 'da' dobra je vest ne samo za Evropsku uniju, već i za celu Evropu", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG