Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žak Baro u poseti Beogradu i Podgorici


Žak Baro

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro danas stiže u posetu Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i otvoriti regionalnu konferenciju o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu "Suočavanje sa izazovima kriminala i teškim krivičnim delima na području Zapadnog Balkana".

Baro će imati odvojene razgovore sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Snežanom Malović.

Glavne teme ovih razgovora trebalo bi da budu, kako je najavljeno, izveštaj srpskih vlasti o ispunjavanju preostalih uslova za ukidanje viza državljanima Srbije od 1. januara 2010. koji je u petak podnet Evropskoj komisiji, reforme u srpskoj policiji i pravosuđu, kao i koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i ostalih transnacionalnih oblika kriminala.

Baro je uoči ove posete izjavio da je "borba protiv organizovanog kriminala" jedan od najvećih izazova koji danas stoji pred međunarodnom zajednicom" i istovremeno obećao podršku EU "regionalnoj i međunarodnoj saradnji i razvoju delotvornih instrumenata koji su neophodni za to".

Naglašavajući važnost današnjeg ministarskog sastanka, članica Vladinog saveta za evropske integracije Sonja Liht u izjavi za RSE kaže da veruje u pozitivnu ocenu srpskog izveštaja o ispunjavanju preostalih uslova za ukidanje viza.

„Pre svega zato što je takozvana mapa puta zaista sad već skoro do kraja završena, odnosno urađene su sve one institucionalne promene i doneti svi oni propisi i zakoni koji su bili neophodni“, objašnjava Liht uz pretpostavku da će sasvim izvesno o svemu tome danas biti reči.

Na pitanje da li sve učestaliji napadi na strance u Beogradu, mogu da uspore Srbiju na putu ka evropskim intergacijama, Lihtova odgovara da takvi događaji izvesno narušavaju sliku Srbije u svetu. „Ipak, ne mislim da će zaustaviti proces intergracija, ne mislim da će na jedan radikalan način da upropasti naše šanse za viznu liberalizaciju, objašnjava Sonja Liht, ali i upozorava da očigledno u Srbiji postoje „oni koji bi želeli da zemlja ostane u izolaciji“.

„Ovakvi jako ružni ispadi mogu da pobude još jedan razlog za sumnju da, eto, nismo spremni. Ja se ovih dana ozbiljno pitam da li ti koji organizuju takve ispade, a sad je jasno da ipak ima neke organizacije, upravo to i žele. To je ono čega bi i građani Srbije trebalo da budu svesni. Neko želi dalji proces osiromašenja i želi da unesreći ovu zemlju. Tu spora nema.“

Svoju posetu Beogradu Žak Baro trebalo bi da završi susretima sa predsednikom Okružnog suda u Beogradu Sinišom Važićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Potpredsednik Evropske komisije bi trebalo da podvuče značaj procesuiranja ratnih zločina pred sudovima u Srbiji radi regionalnog pomirenja i poboljšanja odnosa među susedima, a posebno radi zadovoljenja pravde za žrtve i njihove porodice, kako je saopšteno iz Brisela.

Baro će danas doputovati i u dvodnevnu službenu posetu Crnoj Gori, gde će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati, takođe o ukidanju viza za putovanja građana Crne Gore u zemlje Šengen zone. Iz Vlade Crne Gore je najavljeno da će premijer Milo Đukanović i potpredsednik EK u utorak održati zajedničku konferenciju za novinare
XS
SM
MD
LG