Dostupni linkovi

Angažman Konstruktora i dalje neizvjestan


Premijeri Hrvatske Jadranka Kosor i Crne Gore Milo Đukanović danas u Podgorici Foto:Savo Prelević
Premijeri Hrvatske Jadranka Kosor i Crne Gore Milo Đukanović danas u Podgorici Foto:Savo Prelević
Po izjavama premijera Crne Gore i Hrvatske, Mila Đukanovića i Jadranke Kosor, koja se danas nalazi u službenoj posjeti Podgorici, može se zaključiti da njihov današnji susret nije unio novi optimizam u vezi definitivnog angažmana hrvatskog konzorcijuma Konstruktor IGH na "poslu stoljeća" - izgradnji prvog crnogorskog auto-puta koji treba da poveže primorje i sjevernu granicu.

Susret dvoje premijera nije pomjerio sa mrtve tačke problem daljeg angažovanja Konstruktor IGH na izgradnji auto-puta Bar-Boljare, koji je nastao zbog nemogućnosti hrvatskih preduzeća da obezbijede tražene finansijske garancije.

Iako se u domaćoj javnosti špekulisalo da će jedna od tema današnjih razgovora biti produženje roka koji ističe krajem mjeseca, crnogorski premijer nije ostavio značajniji prostor za takvu mogućnost.

"Kada se pojavio problem u zatvaranju kompletne finansijske konstrukcije rekli smo, da ne bi iznevjerili domaću javnost - počećemo razgovore i sa drugorangiranim. To smo uradili da, ako bi se slučajno dogodio problem, ne izgubimo vrijeme, nego da možemo, relativno lako, preći na nastavak posla sa drugorangiranim. Ovdje se postavlja pitanje finansiranja, koje je dodatno potencirano zbog globalne ekonomske krize. Mi bi željeli da nastavimo sa hrvatskim konzorcijumom, a da li će tako i biti, vjerujem da će nam narednih petnaestak dana, ili ovo vrijeme do kraja mjeseca dati konačan odgovor na to pitanje," rekao je Đukanović.


U nedostatku konkretnijih dogovora, premijeri Crne Gore i Hrvatske su se dogovorili da, ukoliko se za to javi potreba, zajednički kontaktiraju medjunarodne finansijske institucije. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je odagnala i posljednju dilemu u vezi eventualne mogućnosti da hrvatska Vlada pruži potrebne garancije.
Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor Foto: Savo Prelević


"Reći ću vrlo otvoreno, jer je bilo pitanja u vezi jamstva Vlade Republike Hrvatske. Budući da se ne radi o državnim tvrtkama, Vlada u tom smislu, ne može dati jamstva," rekla je Kosor.

Premijeri Crne Gore i Hrvatske su se obratili novinarima nakon potpisivanja Sporazuma o medjunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Hrvatske. Tom prilikom je rečeno i da će se dvije države ubuduće zajednički angažovati na unaprijedjenju saradnje područja Herceg Novog, odnosno, Konavala.

Novinarska pitanja nijesu bila dozvoljena, osim po jedno za dvije državne televizije.

Pitanje crnogorske televizije za premijerku Kosor se odnosilo na saradnju dvije države u borbi protiv organizovanog kriminala, na šta je predsjednica hrvatske Vlade istakla čvrstu opredjeljenost Hrvatske da se bori sa svim vrstama kriminala, a da sa Crnom Gorom, na tom polju nema otvorenih pitanja.
XS
SM
MD
LG