Dostupni linkovi

Podrška inicijativi za konferenciju o izbeglicama


Pierre Mirel
Pierre Mirel
Evropska komisija (EK) i Visoki komesarijat UN za izbeglice pozdravljaju inicijativu Srbije da se održi regionalna konferencija za rešavanje pitanja izbeglica, u očekivanju da taj proces dovede do opipljivih zaključaka.

To je u ponedjeljak uveče u Briselu izjavio direktor za Zapadni Balkan EK Pjer Mirel u raspravi u Pododboru za ljudska prava Evropskog parlamenta (EP).

Mirel je istakao spremnost Evropske komisije da podrži održavanje te konferencije, koju je Beograda najavio za februar naredne godine.

Mirel je napomenuo da medju zemljama Zapadnog Balkana i dalje postoje "negativna poimanja, te zemlje i dalje ne mogu da se dogovore, stalno imaju bilateralna pitanja i sporove, uz probleme organizovanog kriminala".

On je podvukao da je Evropska komisija u nedavno objavljenoj Strategiji proširivanja EU "podvukla da su pitanja manjina, ljudskih prava i vladavine prava apsolutno bitna i da svaka od zemalja Zapadnog Balkana mora na tome ozbiljno raditi".

Šef delegacije za jugoistočnu Evropu EP Eduard Kukan je u raspravi istakao da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju pomoć Brisela.

On je dodao da Evropski parlament upravo priprema usvajanje rezolucije o Strategiji o proširivanju koju je izradila Evropska komisija.

Predstavnik organizacije Amnesti internešnel je u izlaganju ukazao na činjenicu da ima oko 50.000 nestalih lica na prostoru Bosne, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, rekavši da lokalne vlasti ne daju podatke o tim slučajevima.
XS
SM
MD
LG