Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aušvic: Policija pronašla ukradenu tablu


Tabla sa ciničnim nacističkim natpisom "Arbeit macht frei" – “Rad oslobađa“ u Aušvicu
Policija je našla tablu sa glavne kapije bivšeg nacističkog logora Aušvic i uhapsila petoricu lopova koji su taj simbol holokausta ukrali u petak.

Lopove, muškarce starosti između 20 i 39 godina, policija je otkrila u malom mestu na drugom kraju zemlje, na severu Poljske a takođe i istorijsku tablu ali oštećenu, jer su je presekli u tri dela, kazao je portparol Malopoljske policije Darijuš Novak.

"Od ranog jutra počinje saslušanje lopova", naveo je Novak. Policija je za sada potvrdila da je reč o organizovanoj grupi, ali ne zna šta je bio motiv krađe, da li narudžbina nekog bogatog kolekcionara ili antisemitski ispad.

Bivši logoraš iz Aušvica, nekadašnji šef poljske diplomatije, a sada spoljno-politički savetnik poljskog premijera, Vladislav Bartoševski kategorično je još pre hapšenja lopova odbio teorije zavere koje su se pojavile u nekim medijima da je krađa table naručena iz samog Izraela, jer su Jevreji navodno nezadovoljni što će čitavu polovinu sume neophodnu za renoviranje muzeja, 60 miliona evra, dati Nemačka.

Za informacije koje bi pomogle da se uđe u trag dragocenoj tabli i lopovima poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine ponudilo je ovog vikenda 28.750 evra i policiji se javilo više od 100 građana a krađa je prijavljena i Evropolu i Interpolu.

Krađa table sa ciničnim nacističkim "Arbeit macht frei" – “Rad oslobađa“, prvog što su videli Jevreji i ljudi koje su nacisti doveli da ih likvidiraju u gasnim komorama logora Aušvic-Birkenau šokirala je celu Poljsku, a odmah je kao sramni čin osudio i ceo svet.

Tablu su po naređenju nacista izradili sami logoraši, poljski politički zatvorenici u Aušvicu, ali bar su kao slabašni simbol otpora slovo B u natpisu okrenuli naopačke.

Ovo nije prva krađa slavne table, pošto su je kada su 27. Januara 1945. godine oslobodili Aušvic i poslednjih 7.500 preživelih logoraša, skinuli sovjetski vojnici i hteli da je kao trofej ponesu u domovinu.

Za flašu pića vojnik Crvene armije koji je čuvao tablu pristao je da je da bivšem logorašu Eugenijušu Nosalu koji je privremeno sakrio a posle rata vraćena je na svoje mesto - na kapiju Aušvica.

"Kada je sastavimo, konzerviramo i sprovedemo nove mere bezbednosti originalna tabla biće postavljena na svoje mesto umesto kopije koja sada stoji na kapiji", kazao je jutros televiziji TVN24 Bartoš Bartizel iz muzeja Aušvic.
XS
SM
MD
LG