Dostupni linkovi

Ukradenu tablu iz Aušvica traži i Interpol


Ogromnu metalnu tablu sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa" ukradenu u petak sa glavne kapije bivšeg koncentracionog logora Aušvic ne traži samo poljska policija već sada i Evropol i Interpol.

Obe međunarodne policijske organizacije dobile su od poljske policije informacije o toj krađi, i to u režimu po kome se oglašava nestanak ili krađa najvrednijih umetničkih dela.

Policija je odmah u petak ponudila nagradu od 1.250 evra za informacije koje bi pomogle da se uđe u trag ukradenom simbolu stradanja i smrti 1,3 miliona ljudi, od toga najmanje 1,1 milion Jevreja u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau koji su Nemci maja 1940. godine podigli na jugu okupirane Poljske, a ministar kulture i nacionalne baštine Bogdan Zdrojevski povećao je tu nagradu na 28.750 evra.

Rezultata istrage za sada nema, a policija je jedino isključila verziju da je metalna tabla ukradena da se proda u staro gvožđe, kao što se desilo pre nekoliko godina u koncentracionom logoru Terezin u Češkoj, kada su lopovi pokrali metalne tablice sa grobova žrtava i deo prodali.

U logoru su na odabranim punktovima već bile postavljene kamere, jedna je usmerena i na glavnu kapiju sa koje je ukraden napis "Arbeit macht frei", ali upravo ta kamera ne arhivira snimke, već je krađu preko nje mogao da vidi samo onaj ko bi se u tom trenutku zatekao kraj monitora.

Muzej logora Aušvic-Birkenau prostire se na 200 hektara i u njemu je 115 objekata i 300 ruševina, a kako se u ruševinu ne bi pretvorio ceo, poljska vlada inicirala je u januaru ove godine osnivanje međunarodnog fonda u kome bi se od darova evropskih vlada prikupilo 120 miliona evra neophodnih za konzervaciju logora.

Nemačka je ovih dana odlučila da sama uloži čitavu polovinu potrebne sume kao izraz istorijske odgovornosti za zločine nacista i holokaust tokom Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG