Dostupni linkovi

Audi predstavio električni bicikl koji dostiže 80 km/h


Audijev električni bicikl, foto: Audi
Audijev električni bicikl, foto: Audi
Kada se voze ulicama biciklisti se ne trebaju brinuti da bi ih mogao snimit radar, ali se to sada mijenja nakon što je kompanija Audi predstavila konceptni električni bicikl e-bike Worthersee, koji može dostići brzinu od 80 km/h.

Baš kao što je to slučaj sa bolidom Formule 1, e-bike ima sve uređaje koji su potrebni. Od svega je najkorisniji električni motor koji pokreće bickl kada se biciklist umori. No, pomoću električnog motora bicikl može dostići čak 80 km/h.

Biciklist može birati modove, a to znači da može odabrati da sam pokreće bicikl pedalanjem, da okreće pedale uz asistenciju motora ili da se kreće samo pomoću motora.

Koristeći električni motor bickl može preći od 50 do 70 km. Snaga se može kontrolisati putem ekrana osjetljivog na dodir, koji je povezan sa kompjuterom. Biciklist se može povezati na kompjuter bicikla preko svog mobitela.

Oni koji vole praviti trikove, svoje egzibicije mogu snimiti pomoću kamere montirane u kacigu. Također, moguć je i prijenos uživo putem interneta.

Svoja dostignuća biciklist može snimiti i podijeliti ih sa drugim biciklistima. Svaki uspješan trik se nagrađuje bodovima, a što je biciklist uspješniji, dobija i veće izazove. Svi rezultati se sabiraju i na taj način se kreira tabela.

Na ekranu se pojavljuju i izvještaji sa društvene mreže Facebook. Prilikom izvođenja trikova i vožnje na zadnjem točku, elektronski sistem kontrole uveliko pomaže biciklisti. Tu su i neki modovi načina vožnje, a jedan od njih je i da prilikom rada električnog motora naginjanje naprijed znači ubrzavanje, a nazad usporavanje.

Dizajneri su rekli da je bicikl izuzetno precizan i funkcionalan te da se ponaša poput sportske mašine.
XS
SM
MD
LG