Dostupni linkovi

Atlantski savet o ruskom ratu u Ukrajini: Dokazi svima ispred nosa


Proruski separatisti u Ukrajini

Piše: Irina Steljmah (Priredila Anamaria Ramač Furman)

Stručnjaci međunarodnog analitičkog centra Atlantski savet su u Kijevu predstavili dokaze o prisustvu ruske vojske u okupiranom delu Donbasa. Preko pola stotine prikupljenih dokaza objedinjeno je u izveštaju pod nazivom “Krijući se naočigled svima: rat Putina u Ukrajini”.

“Prve vođe separatista bili su pretežno građani Ruske Federacije, mnogi iz njih su bili povezani s ruskom službom bezbednosti. Nakon rušenja mlezijskog “Boinga МН17” 17. jula 2014. godine, istraga holandske vlade je ustanovila da je avion srušen ruskom raketom 'buk'. Za vreme odlučujućih borbi u Donbasu s ruske teritorije granatirane su pozicije ukrajinskih vojnika radi podrške napadima separatista” – ove i druge podatke sadrži izveštaj vašingtonskog analitičkog centra Atlantski savet

Sve informacije iz izveštaja, kako ističu njegovi autori, prikupljane su iz otvorenih izvora, svedočeći da su dokazi rata sakriveni svima ispred nosa.

”Mi smo koristili u prvom redu analizu podataka geolokacije fotografija koje su državljani Rusije postavili u socijalnim mrežama. Na taj način geolokacioni podaci jasno pokazuju da je 2014. godine 46 kilometara od ukrajinske granice stvoren poligon “Kuzminski” koji 2013 . godine još nije postojao”, ispričao je o metodici prikupljanja podataka pomoćnik predsednika “Atlantskog saveta” Maksimilijan Čuperski.

Upravo taj poligon, prema rečima eksperata, postao je mesto dislokacije stotina jedinica sa vojnom tehnikom, uključujući i tenkove 5. tenkovske brigade iz grada Ulan Ude.

“Ovi vojnici su imali bazu u Sibiru, а u oktobru-novembru 2014. godine su premešteni na poligon Kuzminski. Među premeštenim vojnicima bio je i Bato Dambajev – ruski vojnik iz 37. motorizovane brigade. Upavo on je dao širok intervju ruskom časopisu Novaja gazeta s detaljnim opisom svog učešća u borbama kod mesta Debaljcevo u Ukrajini. Bato Dambajev je zaista ratovao na teritoriji Ukrajine. Naročito fotografije potvrđuju njegovo prisustvo blizu kontrolnog punkta u mestu Vuhlehirsk”, ispričao je osnivač onlajn projekta Bellingcat, pozvani naučni saradnik Katedre za vojna istraživanja Kings koledža Eliot Higgins.

Dokazi da Rusija separatistima daje vojnu tehniku takođe mogu lako da se nađu na internetu, tvrde autori izveštaja i navode primere borbenog vozila pešadije BMP-2 “Lavina”, koje se u augustu 2014. godine kretalo u koloni kroz rusko naselje Staraja Stanica, ali već u februaru 2015. se isto to vozilo BMP-2 pojavilo sada već u ukrajinskom Vuhlehirsku u Donjecku (pored Debaljceva).

Pored toga, dokument navodi i činjenice pogibije u Ukrajini niza vojnika 76. vazdušne desantne divizije Pskova i 11 članova 18. motorizovane brigade. Putem satelita analizuju se і krateri.

“Satelitski snimci omogućuju da se izdvoje dva tipa kratera: plići, koji imaju karakteristične zone “bočnog snopa” od gelera koji se razleću dijagonalno od centra, kao i trouglasti krateri sa gelerima koji se razleću u suprotnu stranu od izvora vatre” – piše u izveštaju.

Prikupljene podatke saradnici “Atlantskog saveta” već su predstavili u Vašingtonu, Berlinu,Varšavi і imaju nameru da ih predaju Evropskom parlamentu.

Pored toga, stručnjaci su razradili savete za vlade zapadnih zemalja u kojim, između ostalog, stoji: posvetiti znatno više pažnje i obaveštajnih resursa za otkrivanje mesta nalaženja ruske vojske na teritoriji Ukrajine, koristiti najnovije digitalne metode istraživanja vojnog konflikta i što je moguće šire objašnjavati događaje na istoku Ukrajine u mas-medijima.

Kako tvrdi“Atlantski savet”, Putinova vlada je direktno povezana s narodnom podrškom, i odmah nakon što ta karta padne – srušiće se i cela kula.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG