Dostupni linkovi

Evropska perspektiva je neupitna


Sjedište Evropske komisije u Briselu
Sjedište Evropske komisije u Briselu

Proširenje prema Zapadnom Balkanu je neophodno, jer je to jedino oruđe koje služi strateškoj stabilnosti Evropke unije i prevenciji daljih konflikata, navodi Evropska komisija u dokumentu koji će objaviti u utorak.

Zemlje zapadnog Balkana mogu računati na prijem u Evropsku uniju, ali samo u srednjem ili dužem periodu, kaže se u dokumentu Evropske komisije koji je posvećen strategiji proširenja. "Mada je evropska perspektiva opipljiva za svaku zemlju regiona, ipak su one (zemlje) usporile proces reformi”, ističe se u dokumentu koji je će biti objavljen narednog utorka.

“Trenutno stanje na Kosovu je neodrživo. Status treba rešiti što pre. Funkcionisanje državnih insistucija u Bosni i Hercegovini je ugroženo zbog etničkih podela. Demokratske snage u Srbiji su krhke. Učestale tenzije u Makeodniji utiču na normlano funkcionisanje institucija. Odugovlačenje u usvajanju crnogorskog Ustava predtavljalo je izazov po demkoratiju”, napominje Evropska komisija.

Prema analizi Evropske komisije, sve zemlje regiona imaju ozbiljan problem – korupciju i organizovani criminal. Najnaprednija je Hrvatska koja bez obzira na pozitivniji izveštaj ipak treba da se više angažuje u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Ostale zemlje se, prema ovom dokumentu, suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Bez obzira na sve ovo, evropska perspektiva mora biti opipljiva, smatra Evropska komisija. Ta perspektiva treba biti kombinovana sa politikom uslovljavanja, koja je u poslednjim godinama pokazala rezultate.

“Perspektiva punog članstva nikad nije bila važnija nego danas, jer se time pomaže zemljama da prevaziđu krize, državnu slabost i demokarstke izazove”, poručuje Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG