Dostupni linkovi

Većina u EU za priznanje nezavisnosti Kosova?


zastava EU
zastava EU

Visoki evropski zvaničnici, upućeni u kosovsko pitanje, navode da je većina zemalja članica EU u stanju da prizna jednostranu nezavisnost Kosova.

U Evropskoj uniji postoji načelan dogovor da nijedna zemlja članica ne daje izjave oko Kosova koje bi mogle uticati na pregovarački proces koji vodi međunarodna trojka. Međutim, u privatnim razgovorima, razni evropski zvaničnici potvrđuju navode francuskog “Le Monde-a” i spremnost velikog broja država članica da u nedostatku dogovora između Beograda i Prištine, priznaju nezavisnost Kosova u slučaju jednostranog proglašenja od strane kosovskog parlamenta.

Bez obzira na to da se u Briselu i dalje tvrdi da treba sačekati 10-ti decembar i izveštaj trojke, ipak se malo veruje da je kompromis između Prištine i Beograda moguć. U svetlu mogućeg nedostatka dogovora u toku pregovaračkog procesa i u svetlu nepostojanja mogućnosti usvajanja nove rezolucije u UN-u zbog pretnje ruskim vetom, Evropska unija smatra da opcija jednostranog proglašenja nezavisnosti, postaje sve više moguća. Stoga i zemlje članice međusobno analiziraju kakav će biti stav 27 članica jer se ovo pitanje, kako oni kažu, ne može zaobići pošto je Kosovo deo evropskog kontinenta.

Visoki evropski zvaničnici – upućeni u kosovsko pitanje navode da je većina zemalja članica u stanju da prizna jednostranu nezavisnost nakon 10. decembra i da je malo verovatno da će se čekati jedinstven stav svih 27 članica. U svakom slučaju, priznanje jednog dela zemalja Evropske unije, kako kažu naši izvori, neće se desiti odmah nakon proglašenja nezavisnosti, kako je obećano od strane Sjedinjenih Država. Evropski izvori navode da bi u tom slučaju većina zemlja priznala nezavisnost par meseci nakon proglašenja i nakon što kosovska moguća država bude priznata od par ostalih zemlja iz međunarodne zajednice, pre svega posle zvaničnog Wašingtona.

XS
SM
MD
LG