Dostupni linkovi

Na 21. godišnjicu zločina: Porodice otetih u Štrpcima sve manje vjeruju u pravdu


Obeležavanje 21. godišnjice otmice u Štrpcima, Bijelo Polje, 27. februar 2014.
Obeležavanje 21. godišnjice otmice u Štrpcima, Bijelo Polje, 27. februar 2014.
U četvrtak se navršila 21 godina od otmice 19 putnika, uglavnom Bošnjaka, iz voza Beograd – Bar u mjestu Štrpci. Grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem otete putnike je mučila i ubila kod Višegradske banje.

Porodice žrtava, predstavnici Foruma Bošnjaka, te Bošnjačka stranka položili su vijence na spomen obilježju žrtvama ratova devedesetih u Podgorici, dok će u Bijelom Polju, odakle je najveći broj žrtava, biti otvorena izložba radova za idejno rješenje spomenika žrtvama otmice koji će biti podignut u tom gradu.

Prijepolje: Sjećanje na žrtve zločina u Štrpcima

Prijepolje, sjećanje na žrtve otmice u Štrpcima, foto: Danica Gudurić
Prijepolje, sjećanje na žrtve otmice u Štrpcima, foto: Danica Gudurić

"Tražimo od nadležnih organa Srbije se što pre pronađu posmtrni ostaci žrtava, da porodice dobiju status civilnih žrtava rata, a nalogodavci ovog zločina kazne", rekao je za RSE predsednik Ppštine Prijepolje Emir Hašimbegović, koji je u primio porodice žrtava zločina sa područja ove opštine, a na spomen kompleksu "Štrpci" u Prijepolju položeno je cveće. OPŠIRNIJE...
Za Šefiku Kajević, sestru bliznakinju u Štrpcima otetog Nijazima Kajevića, kao i za ostale članove porodica sve manje je nade da će pravda biti zadovoljena:

“Očito da Srbija i Crna Gora ne žele ili ne smiju ili ne mogu da se suoče sa ovim zločinom. Svi nalogodavci, svi počinioci, slobodno se šeću i Srbijom i Crnom Gorom Nema pravde da se nađu tamo gdje treba – iza rešetaka. Nema pravde ni da se nama ne daju kosti da ih sahranimo, da se ne skupljamo ovdje u ovoj lokvi vode. Dosta nam je što su oni bačeni u vodu. Tu više nema šta da se kaže. Ako ćemo u Evropu i ako to žele i Srbija i Crna Gora, ovaj zločin konačno mora da se rasvijetli do kraja. Mi kao porodica smo svjesni da oni nijesu živi ali hoćemo da sahranimo njihove kosti”
, kaže Šefika Kajević.

Pune istine o zločinu još uvijek nema, a nikada nije utvrđena ni politička pozadina. Od 19 žrtava pronađeni su posmrtni ostaci samo tri žrtve.

Zato uporni apel Foruma Bošnjaka da se zločin rasvjetli, ne zaboravi i ne ponovi:

“Jer taj zločin je napravljen svjesno od onih koji su to zlo nanijeli gotovo cijeloj bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na kojem se terenu odvijao ratni sukob sa ciljem genocida”,
Husein Ceno Tuzović
Husein Ceno Tuzović
kaže Husein Ceno Tuzović.

Pored porodica i Foruma Bošnjaka žrtava zločina u Štrpcima u četvrtak su se sjetili i predstavnici Bošnjačke stranke, članice vladajuće, crnogorske koalicije, te funkcioner Socijalemokratske partije Rifat Rastoder.

Najave iz Srbije sa će poslije godina zataškavanja slučaj Štrpci biti ponovo aktiviran, Rastoder pozdravlja i doživljava kao ohrabrujućim da će pravda biti zadovoljena:

“Ja se nadam da se taj slučaj neće ponovo arhivirati jer su zaista nagovještaji bili sa zvaničnog nivoa da će taj slučaj ponovo biti otvoren. Tim prije što je ovo trenutak u kojem sama Srbija pokušava da pokaže neko drugo lice, evropsko lice”, navodi Rastoder.

Tužilaštvo Srbije je septembra 2013. godine najavilo mogućnost otvaranja novog postupka, što je dalo nadu da bi mogla biti utvrđena odgovornost za ovaj zločin, a pravda za žrtve zadovoljena. Tim povdom dva puta je u Hagu saslušan Milan Lukić, a Tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo da se vodi istraga protiv više osoba u Srbiji i BiH.

Jedini osuđeni za otmicu i ubistvo 19 građana, kojima je “krivica” bila to što nijesu iste vere i nacionalnosti kao njihove ubice, je saučesnik u zločinu Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio na 15 godina zatvora i koji je, nakon odslužene kazne, izašao na slobodu.

Milan Lukić osuđen je u Hagu na doživotni zatvor, ali ne i za otmicu putnika u Štrpcima.
XS
SM
MD
LG