Dostupni linkovi

EU: odobrena izrada procene o spremnosti za kandidata


Savet ministara Evropske unije je odobrio mandate komisiji da izradi procenu da li je Crna Gora spremna da dobije status kandidata za EU.

Prema evropskim izvorima, odluka oko ovog je već bila dogovorena, stoga se nije čekalo na sastanak ministara inostranih poslova koji će se održati narednog ponedeljka u Luxemburgu. Odluka je doneta bez ikakve diskusije, i to na sastanku ministara poljoprivrede.

Prema zakonima Evropske unije, odluke ove vrste ne moraju da čekaju na saglasnost šefova diplomatija i one su validne dokle god se usvoje od strane Saveta ministara, bez obzira na to o kojem se ministarskom sektoru radi.

Podsetimo da su se, nakon aplikacije Crne Gore za status kandidata u decembru, mnoge zemlje zalagale da komisija što pre dobije mandate za izradu avija, međutim Holandija i Nemačka su bile skeptične.

Nemačka se nalazi u izbornoj godini i zato ne želi da se pre izbora u ovoj državi pokrene nikakav korak oko daljeg proširenja Evropske unije zbog negativnog raspoloženja javnog mnjenja oko ovog pitanja. Međutim, većina zemalja koje su bile za davanje mandata komisiji ubedile su Nemačku da se radi o tehničkom a ne političkom pitanju i time ubedile sve zemlje da su dalja odlaganja potpuno nepotrebna.

Među kompromisima koje su tražile skeptične države bio je i taj da komisija ne izađe sa analizom pre 2010. godine, što praktično ne predstavlja nikakav problem za zvaničnu Podgoricu jer, prema dosadašnjoj praksi, za ovakvu vrstu analize Evropskoj komisiji je potrebno najmanje godinu dana rada.
XS
SM
MD
LG