Dostupni linkovi

Dobra strategija Brisela za BiH


Sarajevo, zgrada institucija BiH
Sarajevo, zgrada institucija BiH

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren predstavili su novu strategiju Brisela prema BiH. Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini ocjenjuju kako je odluka da BiH u narednom periodu bude u fokusu Evropske unije više nego dobra za zemlju.

Evropska unija podsjetila je bh. političare da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavljalo veoma važnu etapu u odnosima između Brisela i Sarajeva. Ipak, na sastanku ministra spoljnih poslova Evropske unije saopšteno je da je Savjet veoma zabrinut zbog poslednjih događaja na političkoj sceni u BiH, pogotovo zbog korištenja nacionalističke retorike. U zaključcima sa ministarskog sastanka navodi se da izjave i djelovanja nekih političara kompromituju neophodne reforme od kojih zavisi budućnost zemlje.

Inače, u toku sastanka visoki predstavnik za spoljnu politiku Havijer Solana, kao i evropski komesar za proširenje Oli Ren, predstavili su ministrima novu, sveobuhvatnu strategiju Brisela prema BiH sa, kako se kaže, ciljem da se obezbijedi stabilnost u BiH. Nova strategija predviđa i jako međunarodno angažovanje i aktivno korišćenje svih mehanizama EU da bi zemlja nastavila put ka Briselu.

Ovaj papir je u evropskoj prijestonici prokomentarisao i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak:

„Bosni i Hercegovini svakako će pomoći pažnja međunarodne zajednice - i drugo, jasna strategija međunarodne zajednice jer to je nešto što nije baš bilo vidljivo zadnjih više od dvije godine dana. Ova današnja strategija pokazuje da je EU spremna preuzeti ključnu ulogu glavnog međunarodnog faktora u BiH i odgovara na pitanje kako će to uraditi.“

Predstavljeni dokument predviđa i tranziciju Kancelarije međunarodnog predstavnika ka snažnijem lokalnom upravljanju, uz pojačanu podršku EU.

Članovi Komisije za evropske integracije državnog Parlamenta navode da će nova strategija Evropske unije, sačinjena od šest tačaka, osigurati stabilnost u BiH i napredak ka ostvarenju zadataka koje zemlja mora ispuniti na putu prema Evropi. Predstavnici Komisije Ivo Miro Jović i Azra Hadžiahmetović:

„S obzirom da do sada Europa nije, to moramo konstatirati, pokazala onu mjeru i interes koju zaslužuje BiH kao sastavnica te Europe, napokon smo došli u tu poziciju da i Europa sa svoje strane učini sve za jednu normalnu, funkcionalnu, jednakopravnu i jeftinu državu.“

„Dobro je da smo i ranije bili u fokusu interesovanja, ili većeg interesovanja i Evropske komisije, a jednako tako i drugih destinacija važnih za sve ono što se odvija u BiH. Mislim da je dosta otvorenih pitanja i jedna pozicija u kojoj smo se svi našli, i mi u BiH i međunarodna zajednica reprezentirana u ulozi visokog predstavnika, da su nejasne stvari, otvorena pitanja, osporavanja nečija i doveli nas u ovu poziciju da smo bili u stanju čekanja.“

Najavu da će biti zatvoren OHR, ali i jače angažovanje međunarodne zajednice u BiH nakon njegovog zatvaranja, u SNSD-u pozdravljaju. Kažu i kako je uloga Kancelarije visokog predstavnika u BiH davno završena i da BiH više nije potrebna. Prema riječima predstavnice stranke Dušanke Majkić, vodeću ulogu u približavanju BiH evroatlantskim integracijama trebaju preuzeti domaći lideri:

„Mislim da polako prestaje da važi ono vrijeme u kome su se u BiH ove odluke trebale nametati i pod pritiskom donositi i da će ubuduće ta atmosfera biti više relaksirajuća u korist domaćih političara.“

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH ukazuju i na osnovne poruke novog, snažnijeg angažmana EU. Portparol Mario Brkić:

„Pojačani angažman može se shvatiti isključivo kao vraćanje ponovnog fokusa EU, evropskih zvaničnika na pitanje BiH, sve isključivo sa ciljem stabilizacije situacije, pokretanja i daljeg ubrzanja reformi jer jednostavno pozitivni momenat koji se stekao potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nekako je bio izgubljen u ovim političkim prepucavanjima i jednoj zaista bespotrebnojm trovačkoj, nacionalističkoj retorici.“

U najjačoj opozicionoj partiji, SDP-u, iako pozdravljaju napor kojeg će Evropska unija učiniti prema BiH, smatraju također i da do toga ne bi došlo da su se bosanskohercegovački predstavnici vlasti, umjesto upotrebe nacionalističke retorike, bavili više ispunjavanjem uslova koji proističu iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potpredsjednik stranke Alija Behmen:

„To je usaglašen papir u kojem su dati pravci aktivnosti. Ti pravci aktivnosti se ne ostvaruju. Dapače - imamo jednu retrogradnu političku situaciju. Dakle, imamo nešto što ne odražava buduće pravce aktivnosti ka realizaciji zadaće po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.“

Predstavnici vlasti u BiH ne vide išta sporno ni u ostanku 2.500 vojnika EUFOR-a, iako je ranije bilo predviđeno njihovo povlačenje. Kažu kako je ostanak vojnika više psihološki efekt jer ni do sada nisu bili angažovani u pravom smislu riječi.

Dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu, sutra u Sarajevo stiže delegacija evropskih zvaničnika predvođena direktorom za zapadni Balkan Pjerom Mirelom. Ovom posjetom EU najavljuje, kako kažu u OHR-u, novi angažman u BiH.

XS
SM
MD
LG