Dostupni linkovi

Zbog inflacije sve manje novca za hranu


Građani Hrvatske sve manje novca mjesečno troše na hranu i na higijenske potrebe, zaključak je danas objavljenih rezultata zagrebačkog Centra za istraživanje tržišta. Zbog inflacije, koja je na godišnjoj razini dosegla 8,4 posto i sve lošijeg životnog standarda, građani su se okrenuli štednji ondje gdje je to još jedino moguće, na hrani i higijenskim potrepštinama.

Analitičari gospodarskih prilika ironično se pitaju hoće li Hrvati uskoro ulicama hodati gladni i s neugodnim vonjem oko sebe, budući da svi pokazatelji govore kako je potrošnja u šest mjeseci 2008. godine najmanja u posljednjih sedam godina.

Kako su troškovi za struju, vodu, plin, prijevoz i komunalne usluge fiksni i kako na njima nije moguće štedjeti, Hrvati sve manje kupuju hranu i higijenske potrepštine. Na pitanje - hoće li građani uskoro doista gladovati - predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, odgovara:

"To ne znači da hoće, bar ne u ovom vremenu, iako na žalost u Hrvatskoj već i ovako veliki broj građana hoda po ulicama ili gladan ili polugladan. Mi smo, prateći našu potrošačku košaricu, predviđali da će se to početi događati sa skokovima cijena hrane, energije i komunalija što nisu stigle pratiti niti plaće, niti mirovine. Bilo je logično da će građani posegnutui za nekim štednjama gdje se to može."

Sever se slaže da su hrana i kozmetika još jedino na čemu građani mogu štedjeti, a stanje ne smatra alarmantnim jer potrošači, za sada, izlaz nalaze kupujući jeftinije i manje kvalitetne prehrambene i kozmetičke proizvode:

"Kupuju se neki jeftiniji prehrambeni proizvodi kako bi se barem koliko-toliko najelo, iako ne kvalitetno. Nama je počela padati i vrijednost kvaliteta same prehrane, a jednako tako i vrijednost kvaliteta onoga što sada obitelji koriste za održavanje higijene, bilo stana, doma, bilo sebe samih."

Krešimir Sever dodaje kako prilike otežava i zabrinjavajući porast zaduženosti građana. U posljednjih 12 godina ona je porasla za 18 puta, dok su plaće u tom razdoblju rasle tek za dva i pol puta. Ne bude li Vlada uspjela zauzdati inflaciju, zbog velike zaduženosti građana, doista bi se moglo dogoditi da ljudi počnu gladovati.

I Mario Švigir, ekonomski analitičar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, nije daleko od tog zaključka:

"Došli smo do točke za koju bih rekao da je ozbiljna, ali ne bih rekao još uvijek da je dramatična. Inflacije se ne vidi isto iz svake perspektive. Za ljude koji su ranije bili na granici preživljavanja, sa malim prihodima, koji su jedva pokrivali hranu i režije, ovo postaje ozbiljan period. Upozoravamo da će u nekom srednjoročnom razdoblju, u periodu od nekih pet godina, upravo ti slojevi društva biti ugroženi u smislu same gladi ili bijede."

Švigir upozorava da je inflacija s kojom je Hrvatska suočena globalne naravi i da je to prvi put da cijene energije rastu istodobno s cijenama hrane. On kaže kako borba protiv takve vrste inflacije nije ista kao protiv onih s kakvima smo se suočavali ranije, te da Vlada mora naći odgovor koji lijek primijeniti protiv te razarajuće ekonomske pošasti.

XS
SM
MD
LG