Dostupni linkovi

Vukovarski ratni turizam


Vukovar
Vukovar

Vukovarska turistička agencija Danubium Tours u svojoj ponudi već nekoliko godina ima i poseban program nazvan Putovima branitelja, u kojem posjetiteljima Vukovara nudi zanimljiv program obilaska najvažnijih mjesta na kojima se vodila bitka za Vukovar.

Ta specifična ponuda takozvanog ratnog turizma, privukla je mnoge posjetitelje, kako iz Hrvatske, tako i inozemstva i pružila im priliku da se upoznaju s novijom poviješću grada čiji su stanovnici tokom rata, 1991. godine, proživljavali strahote višemjesečne opsade.

Zrinka Šesto i njen suprug Zoran vlasnici su turističke agencije koja posjetiteljima Vukovara nudi zanimljiv program u kojem u jednom danu mogu obići sva važnije mjesta bitke za Vukovar - od legendarne vukovarske bolnice do stratišta na Ovčari. Zanimanje za taj program, kaže Zrinka, nadišlo je sva njihova očekivanja:

"Od 10 poziva, koje smo imali u agenciju, devet ih je tražilo ratni put Vukovara. Ujedno sam i turistički vodič. Obično se s grupom nađemo u centru grada. Nakon obilaska centra grada slijedi obilazak ratne bolnice Vukovara, koja je otvorena na 15. obljetnicu pada grada. Ovčara je obavezna, sam hangar, Spomen dom i stratište. U zadnje vrijeme je dosta tražena Vojarna, koja je pogotovo interesantna djeci i profesorima. Zatim se obiđe Trpinjska cesta. Napravili smo jedan koncept koji se zove Putovima vukovarskih branitelja."

Zrinka kaže da vukovarski ratni turizam nije ništa neobično i da takva ponuda postoji i drugdje u svijetu:

"Profesori sa Ekonomskog fakulteta su iznijeli jednu jako zanimljivu tezu. Bili su na studijskom putovanju u Vijetnamu i nekim ekonomskim pokazateljima su objasnili na koji je način Vijetnam uspio od rata napraviti prepoznatljivu turističku ponudu. Sada tamo dolaze Amerikanci, da apsurd bude još veći, koji razgledaju vijetkongovske podrume."

Vlasnica agencije Danubium Tours, Zrinka Šesto, kaže kako im se svakodnevno javljaju agencije iz cijele Hrvatske i inozemstva, a na pitanje - ima li zanimanja i u Srbiji - odgovara:

"Iz Srbije nije bilo upita. Nedavno smo bili u Novom Sadu sa našom županijom. Imali smo upite jer su vinari iz Vršsca zainteresirani doći i obići naš vinarski dio. Kontaktirale su nas njihove agencije. Ima interesa, ali se još uvijek osjeti neka nelagoda, kao da se čeka da neko probije taj led. Još uvijek je u ljudima strah i sve to što se dogodilo. Kontaktiralo nas je dosta jakih agencija iz Srbije koje su htjele doći."

Nikica Protega prošle je godine posjetila Vukovar i iskoristila prigodu da obiđe mjesta koja u svom programu Putovima vukovarskih branitelja nudi agencija. Kaže da joj je to ostalo u nezaboravnom sjećanju:

"Dojmovi su duboki - puni ponosa i tuge. Riječ vam u grlu stane. Najbitnije je da mora pobijediti dobro i pravda. Mislim da bi svaki građanin naše lijepe domovine morao doći i pokloniti se, ne za mržnju, već za spomenik sjećanja da se to više nikada ne ponovi."

Slične dojmove dijeli i Marinko Kauzlarić, načelnik Općine Fužine, a na pitanje - pruža li program ratnog turizma dobru sliku onoga što se u Vukovaru događalo 1991. godine - kaže:

"Tu sliku sam imao jer sam bio učesnik Domovinskog rata. Naravno da sam dnevno pratio Vukovar i događaje u Vukovaru. Slika je dobro predočena, pogotovo našim mladim ljudima koji nisu doživjeli rat uživo, a pogotovo je lijepo složena priča oko same bolnice i događaja u bolnici."

Zrinka Šesto, vlasnica agencije Danubium Tours, kaže kako su program ratnog turizma ove godine prvu put uključili i za grupe koje riječnim kruzerima, na putu od Budimpešte ili Beča prema Crnom moru, zastaju i u Vukovaru.

XS
SM
MD
LG