Dostupni linkovi

Skupština u sredu, a većine još nema


Beograd, zgrada Skupštine Srbije
Beograd, zgrada Skupštine Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić zakazao je konstitutivnu sjednicu novog saziva parlamenta za sredu, 11. juna, saopšteno je danas. U saopštenju iz kabineta predsednika navodi se da je sednica sazvana nakon telefonskih konsultacija sa predstavnicima izbornih lista.

Na prvoj sednici treba da se potvrde mandati 250 novih poslanika. Istovremeno i dalje se ne može ustvrditi ko će imati većinu za formiranje Vlade, ali se nakon što je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma obelodanio da se zalaže za Vladu sa Demokratskom strankom, a zbog stava Demokratske stranke Srbije da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pravno ništavan i da ne može biti ratifikovan u parlamentu, otvara pitanje da li takav stav pribiližava koaliciju okupljenu oko Socijalističke partije Srbije formiranju Vlade sa listom Za evropsku Srbiju koju predvodi Demokratska stranka.

"Jedinstvena Srbija i njena tri poslanika praviće koaliciju i novu Vladu sa Demokratskom strankom. U ovom trenutku, matematički gledano, nacionalne manjine, Jedinstvena Srbija i Demokratska stranka imaju 125, a isto toliko imaju i sa druge strane. Ili će biti formirana nova vlada ili idemo na nove izbore, mi više nemamo vremena za gubljenje iz razloga što je Jedinstvena Srbija za ulazak u Evropsku uniju."

Ovakav stav lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme na izvestan način doneo je obrt u pregovorima o formiranju Vlade i do sada prilično izglednu koaliciju Radikala, narodnjaka i stranaka okupljenih oko Socijalističke partije Srbije ozbiljno ugrozio.

Istovremeno, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da nijedan od njenih koalicionih partnera, Jedinstvena Srbija ili Partija ujedinjenih penzionera Srbije, ne može da donosi separatne odluke o saradnji sa drugim strankama. "Moguće je da svi imamo svoj politički stav. Moguće je i da neko ne podrži određenu odluku. Ali, nije moguće da neko bez Socijalističke partije Srbije pravi neku drugu koaliciju", rekao je Dačić u izjavi radiju "Dojče vele".

Ne očekujem da će pravno tumačenje Sporazuma o stabilizaciji sa Evropskom unijom koji je iznela Demokratska stranka Srbije predstavljati prepreku u pregovorima sa Socijalistima i Radikalima, jer poštovanje prava nikada ne može predstavljati prepreku, kaže lider ove partije Vojislav Koštunica:

"Razgovori koji su do sada vođeni, vođeni su Srpskom radikalnom strankom i koalicijom oko Socijalističke partije Srbije i odgovor i očekujemo od koalicije oko Socijalističke partije Srbije, odnosno nosioca liste koalicije oko Socijalističke partije Srbije - stvari su u tom pogledu vrlo jednostavne. U svakom slučaju nećemo učiniti ono što sam već spomenuo, nije Demokratskoj stranci Srbije stalo do vlasti zarad vlasti već Demokratska stranka Srbije hoće da se ovo pitanje razjasni i da obezbedi većinu za nešto što je po nama čvrst stav i u interesu Srbije i poštovanja međunarodnog prava."

S druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na hitno formiranje socijalno odgovorne Vlade i izrazio nadu da će ona biti formirana do kraja ovog meseca. Samo takva socijalno odgovorna Vlada koja će ubrzano implementirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju otvoriće perspektive za sve naše građane, rekao je Tadić. Stav Jedinstvene Srbije zapravo predstavlja signal za stranke okupljene oko Socijalističke partije Srbije da je interes građana Srbije formiranje Vlade sa listom koju predvodi Demokratska stranka, ocenila je u izjavi za naš program Nada Kolundžija, funkcioner Demokratske stranke. Ona je dodala da očekuje ubrzanje tog procesa, ali nije mogla da precizra rok do koga bi eventualno takav kabinet mogao da bude oformljen:

"Ukoliko je jasno da ne postoji mogućnost da se formira Vlada na drugoj strani, u tom slučaju mislim da bi se trebalo voditi interesima zemlje i sve razgovore i dogovore ubrzati i dovesti do što bržeg formiranja vlade okupljene oko Liste za evropsku Srbiju."

Za Srbiju je veoma loše da neko ko ima tri mandata diktira pregovore o formiranju Vlade, rekao je, međutim, lider Nove Srbije Velimir Ilić komentarišući izjavu Dragana Markovića Palme da je Jedinstvena Srbija za Vladu sa Demokratskom strankom:

"Zar je gospodin Palma toliko važan da kada on kaže da nema više razgovora, razgovora i ne bude?! To je onda za Srbiju veoma loš znak. Prema tome, ako neko ko ima tri poslanika može da diktira sa kim će se razgovarati i praviti Vlada, to je vrlo velika moć. Dakle, ne verujem u to i smatram da će razgovora i dogovora biti."

Na posletku predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht uverena je da je Socijalistička partija Srbije u ovom trenutku bliža formiranju Vlade sa demokratama:

"Očigledno je ta postoji jedna unutrašnja debata u koaliciji oko Socijalističke partije Srbije. Ne verujem da je to debata samo između pojedinih delova koalicije, mislim da i unutar same Socijalističke partije Srbije, tako se čini, postoji ozbiljna debata. To je razumljivo jer ljudi iz Socijalističke partije Srbije, posebno oni mlađi, znaju da je sada trenutak za restruktuiranje, za rekonstrukciju u jednu drugačiju stranku od one koja je bila u vreme Slobodana Miloševića."

XS
SM
MD
LG