Dostupni linkovi

Milanković - sudbina poput Tesline


Milutin Milanković
Milutin Milanković

U program proslava i značajnih događaja koje će obilježiti u sljedećoj godini i kojima će biti pokrovitelj, UNESCO je ovih dana uvrstio i 130. godišnjicu glasovitog klimatologa i astronoma, Milutina Milankovića. Milanković je rođen u Dalju, na sjeveroistoku Hrvatske, školovao se u Osijeku, a značajan dio svog života proveo je u Srbiji, u Beogradu, gdje je i umro prije 50 godina. Milankovićeva sudbina, zbog njegove nacionalnosti, na neki je način slična onoj Nikole Tesle.

Milutin Milanković, otac suvremene klimatologije, po kojem je, zbog njegovih zasluga u znanosti, jedan krater na Mjesecu dobio ime, u rodnom Dalju, selu nadomak Osijeka, nema čak ni svoju ulicu. Načelnik tamošnje općine, Jovan Jelić, priznaje kako je taj veliki znanstvenik u svom rodnom mjestu neopravdano zapostavljen:

"O Milutinu Milankoviću se kod nas malo zna u njegovom rodnom Dalju, a kamoli i šire. Prije nekoliko godina smo otišli i Mađarsku, a načelnik jedne mađarske opštine je znao više o Milutinu Milankoviću nego mi koji smo odavde. To nas je onda i potaklo da se njegova kuća, koja je bila u vrlo lošem stanju, obnovi."

Milanković je slično prošao i u Osijeku, gdje je u tamošnjoj gimnaziji stekao temelje svog kasnijeg znanstvenog rada. Prošle godine u Osijeku je pred tom gimnazijom izgrađen Rondel velikana, u kojem su postavljene biste znamenitih učenika te škole. Međutim, pored biskupa i znanstvenika Josipa Jurja Strossmayera, te dvojice nobelovaca, Ružičke i Preloga, nije se našlo mjesta i za Milankovića. Doktor Antun Tucak, iz Družbe Braće hrvatskoga zmaja, koja je stajala iza tog projekta, na naše pitanje, može li Milanković naći ondje svoje mjesto, kaže:

"Ako grad prihvati, bila bi Aleja velikana, svih velikana koje imamo."

Doktor Stanislav Marijanović je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odličan poznavatelj Milankovićevog djela. Smatra da je tom znanstveniku učinjena velika nepravda:

"Kriteriji naših istaknuta Osječana mogu biti različiti. Kriterij može biti - znameniti i zaslužni Hrvati, pa se to onda odnosi samo na znamenite i zaslužne Hrvate. Drugi kriterij može biti - Osječki gimnazijalci i osječki profesori, oni koji su najistaknutiji u nacionalnim, evropskim i svjetskim okvirima. Po meni je ovo drugo mjerilo jače i snažnije."

Ipak u povodu 50. godišnjice smrti, u svom rodnom Dalju, gdje je i pokopan na tamošnjem pravoslavnom groblju, Milanković će napokon, kaže općinski načelnik Jelić, dobiti svoju ulicu:

"Milanković, na žalost, nema ulicu u Dalju, ali smo odlučili da ćemo šetalište ispred njegove kuće nazvati Šetalište Milutina Milankovića. Mislimo da je Dalj njemu toliko dužan."

Srpska akademija nauka i umetnosti, čiji je član Milanković bio, sljedećeg će mjeseca, u povodu godišnjice njegove smrti, organizirati znanstveni skup u njegovom rodnom mjestu, gdje je pri kraju i obnova Milankovićeve rodne kuće, što su financijski pomogle vlade Srbije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG