Dostupni linkovi

Bojkot Appla zbog tretmana radnika u Kini


Apple u Kini
Apple u Kini
Piše: Paul Harris (The Observer), priredila Biljana Jovićević

Apple, kompjuterski div čiji su elegantni proizvodi postali okosnica modernog života, suočava se sa katastrofom u oblasti odnosa sa javnošću zbog poziva na bojkot popularnih iPhona i iPada.

Imidž kompanije počeo je tonuti nakon otkrića o radnim uslovima u fabrikama iz mreže njihovih kineskih dobavljača. Optužbe, izvijestio je detaljno New York Times, utemeljene su na zabrinutosti zbog zlostavljanja u kompanijama koje Apple koristi za proizvodnju svojih najprodavanijih kompjutera i telefona.

Sada je zastrašujuća riječ "bojkot" počela da se pojavljuje u svim medijima kada je riječ o njima.

“Hoće li konzumenti bojkotovati Apple” pitaju se u kolumni u Los Angeles Timesu, u kojoj analiziraju detalje ovog lošeg PR.

Uticajni Daily Beast i Newsweek autor koji se bavi tehnologijama, Dan Lyons je napisao oštar komentar. "To je varvarizam", rekao je, obraćajući se svojim čitateljima: "U konačnici krivica ne leži u Applu i ostalim elektroničkim kompanijama – već u nama, potrošačima. I na kraju smo mi ti koji moraju zahtijevati promjene.."

U magazinu Forbes kolumnista Peter Cohan je takođe poentirao. "Ako se zbroje svi radnici koji su umrli izrađujući vaš iPhone ili iPad, brojka je šokantno visoka", počeo je članak koji se poigravao s idejom bojkota u naslovu.

Otkrića The New York Times, koja su bila usredsrijeđena na Foxconn fabriku u južnoj Kini koja je više puta bila predmet optužbi zbog zlostavljanja radnika, uzburkala su javnost u SAD. Iako su takve optužbe ponavljane i prije u brojnim poslovnim vijestima, i u kontroverznom „Jedan čovjek show“ (One man show) dramaturga Mike Daiseya, The New York Times je ovaj put pogodio akord.

Ove su novine donijele detaljne navode o tome da radnici na Foxconn preživljavaju u uslovima koji su sliče modernoj verziji dužničkog rada, radi se u bestidno dugim smjenama u nezdravim uslovima sa samo nekoliko radničkih prava koja radnici na Zapadu ne mogu zamisliti.

Gužva pred radnjom Applea u Pekingu
Gužva pred radnjom Applea u Pekingu
U tekstu su takođe spomenuti uznemirujući događaje i drugdje u Kini među kompanijama snabdjevačima, kao što su eksplozije u iPad tvornicama u kojima su poginule ukupno četiri osobe, i još jedan incident u kojem je 137 radnika povrijeđeno nakon čišćenja iPhone ekrana s otrovnim hemikalijama.

Apple je produkt velike borbe, što ne čudi s obzirom na izvanredan uspjeh koji je kompanija postigla u posljednjih nekoliko godina.

Kroz iPod, iPhone, a sada iPad tablet računar, Apple je unaprijedio način života širom svijeta gradeći kult sopstvenih odanih obožavatelja. Time su takođe generirane milijarde dolara dobiti, dijelom i zbog jeftine kineske radne snage.

No, umnogome uspjeh firme počiva na "cool" ugledu među hip urbanim profesionalcima i uopšte pozitivnom korporativnom imidžu. Priče o zlostavljanju radnika u kineskim fabrikama predstavljaju direktnu prijetnju za ovu dobitnu kombinaciju.

U podužem e-mailu poslanom osoblju Appla, izvršni direktor Tim Cook, ovako je odgovorio na optužbe.

"Nama je stalo do svakog radnika u našem nabavnom lancu po cijelom svijetu. Bilo koja nesreća je duboko uznemirujuća, i svaki problem s uslovima za rad je razlog za zabrinutost", rekao je Cook. On se ipak obrušio i na kritičare komapanije.

"Svaka sugestija da nas nije briga je potpuno lažna i uvredljiva za nas ... takve optužbe su u suprotnosti s našim vrijednostima."

Ranije ovog mjeseca Apple je preuzeo jedan neuobičajen korak, objavljući listu svih svojih firmi dobavljača širom svijeta, kao dio njihovog priloga za 2011. kada je riječ o poštovanju ljudskih prava u fabrikama u kojima imaju partnerstvo.

Međutim, kompanija je vlastiti popis napravila neugodnim za čitanje. To je pokazalo da od 229 objekata koji su na listi, u njih 62 posto propisi nijesu bili u skladu s Appleovim 60-satnim radnim vremenom u sedmici. Gotovo trećina je imala problema s opasnim otpadom.

Izvršni direktor Cook je insistirao u pomenutom e-mailu da Apple nije žmurio na jedno oko na radne uslove u svojoj mreži dobavljača. No, on je upozorio da će se u kompaniji vjerojatno otkriti još više problema. "Nastavit ćemo kopati dublje, i bez sumnje ćemo otkriti još neka pitanja ", rekao je prvi čovjek Apple-a.
XS
SM
MD
LG