Dostupni linkovi

Apel likovnjaka kulturnoj javnosti i vlasti


Almin Zrno
Almin Zrno

Apel likovnjaka kulturnoj javnosti i vlasti

"Povodom izbacivanja radova likovnog umjetnika Nasima Tahirovića iz ateljea koji mu je prije osam godina ustupio Univerzitetsko-klinički centar Tuzla i izbacivanja kiparke Ane Kovač iz porodičnog stana u kome živi već 60 godina, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) upućuje apel javnosti, odgovornim u oblasti kulture i umjetnosti i kolegama umjetnicima da dignu glas protiv politike destrukcije likovne umjetnosti u BiH, odnosno umjetnosti uopšte.

Apelujemo na sve one koji imaju sredstva, odgovornost i mehanizme da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se sačuvalo dostojanstvo umjetnika i da se omogući onaj neophodni minimum za stvaranje, a umjetnici će to znati da vrate višestruko. Apelujemo na nadležne u Tuzli da Nasimu Tahiroviću hitno pronađu zamjenski prostor za rad, ako nije moguće da ostane u istom ateljeu. Apelujemo da se Ani Kovač ne oduzima stanarsko pravo u stanu u kojem živi već 60 godina i da se, poštujući osnovne civilizacijske norme, ovoj umjetnici omogući dostojanstvena starost.

Pozivamo umjetnike i udruženja da pokažu solidarnost i pridruže se našem apelu", istakao je u saopštenju Almin Zrno, predsjednik ULUPUBiH-a.

XS
SM
MD
LG