Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel očekuje više u borbi protiv korupcije


U Podgorici se održava treća nacionalna antikorupcijska konferencija na kojoj su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i predstavnici međunarodnih institucija pozitivno ocijenili zakone koji su u toj oblasti doneseni u Crnoj Gori, ali su sugerisali da ih treba primijeniti u praksi.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je ključni kriterijum za ukidanje viza crnogorskim građanima, i sticanje statusa punopravnog članstva Crne Gore u Evropsku uniju, rekao je ambasador Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Mauer tokom današnje Antikorupcijske konferencije u Podgorici. U tom kontekstu Evropska komisija veoma pažljivo prati borbu protiv korupcije i organzovanog kriminala u Crnoj Gori, rekao je Mauer:

"Napredak koji se ostvari biće jako dobro ocijenjen u našem sljedećem izvještaju u novembru, a kasnije i u mišljenju Komisije o spremnosti Crne Gore za dobijanje statusa kandidata i počinjanje pregovora za članstvu u Evropskoj uniji. Implementacija će biti ključna i mnoge države članice, i moje kolege u Briselu takođe žele da vide više razultata na terenu."


Roderick W. Moore
Interes Sjedinjenih Američkih Država je da Crna Gora okonča svoj put integracije u Evropsku uniju i NATO, a vladavina prava je neophodna za dostizanje tog cilja, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Roderik Mur, koji je sugestiju o neophodnosti borbe protiv korupcije, prije svega na najvišem državnom nivou, poslao prenijevši neka američka iskustva:

"Generalno, nečiji položaj u Americi ne pruža zaštitu od krivičnog gonjenja. Dva kongresmena iz Ohaja i Kalifornije su dva nedavna primjera istaknutih zakonodavaca koji su završili u zatvoru zbog korupcije. U oba slučaja, oni su bili članovi partije koja je kontrolisala Bijelu kuću u to vrijeme. Gradonačelnik glavnog grada moje rodne države, proveo je skoro pet godina iza rešetaka, a prošle godine Amerikanci su čitali o hapšenjima i optužnicama gradonačelnika Detroita i Baltimora, guvernera države Ilinois i protiv nekoliko važnih i poznatih državnih senatora, zvaničnika i sudija."


Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Potpredsjednik crnogorske Vlade i predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije Gordana Đurović je rekla da je Crna Gora postigla „dosta“ rezultata u borbi protiv korupcije, i da zaslužuje ulazak u kategoriju prvih zemalja koje će dobiti viznu liberalizaciju u regionu:

"Moram da iznesem nekoliko pozitivnih stvari, odnosno, da je stepen realizcije u četvrtom izvještaju 72 posto, da je mjera ukupno 270, da su zaostali predmeti u sudovima smanjeni za 66 procenata u odnosu na broj zaostalih predmeta iz decembra 2007. i da imamo samo 17 posto nerealizovanih mjera. Imamo jako mnogo preporuka i vrlo frekventne sastanke i komunikaciju sa institucijama. Svi ti izvještaji su dostupni na sajtu Agencije za antikorupcijsku inicijativu."


Vanja Ćalović
Današnju konferenciju je organizovala Mraža za afirmaciju nevladinog sektora, čiji je direktor Vanja Ćalović koja je i član Nacionalne antikorupcijske komicije. Ćalović je, govoreći o problematičnim aspektima sprovođenja akcionog plana za borbu protiv korupcije, navela nedovoljnu transparentnost sprovođenja reformi i „neprijateljski“ odnos prema civilnom društvu. Do sada je bilo velikih problema u pristupu informacijama, naročito u vezi aktivnosti Uprave policije, što je veoma problematično, kada se zna da je skoro trećina mjera iz akcionog plana vezana za tu instituciju, rekla je Ćalović:

"Ne samo što nijesmo mogli da dođemo do podatka o konkretnim indikatorima, već smo u tom postupku utvrdili da policija, kroz sprovođenje aktivnost iz akcionog plana, tajnim dokumentima širi svoja ovlašćenja, i dolazi u situaciju da se zbog toga mogu ugroziti i na pravo privatnosti građana, tako da se nadam da ćemo mi ovdje imati priliku da porazgovaramo o načinu na koji se može obezbijediti da se efikasnije borimo protiv korupcije a da to ne znači uvođenje nekih sistema, mjera ili ovlašćenja za dežurne institucije koje bi mogle da ugroze ljudska prava."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG