Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duboko u antarktičkom ledu otkriven život


Iustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Znanstvenici američke NASE na Antarktiku su došli do zapanjujućeg otkrića, kad su ispod 200 metara leda pronašli dva živa bića: jedno nalik na škamp te jednu vrstu meduze.

Znanstvenici nisu očekivali da će pronaći ikakav trag života u takvom neprijateljskom okruženju, gdje nema ni tračka svjetla, ali kad su spustili kameru 200 metara ispod ledenog pokrivača čekalo ih je iznenađenje. Ispred kamera proplivao je daleki rođak škampa te se zaustavio na kablu kamere.

Snimili su i pipak za koji smatraju da pripada 30 centimetara dugoj meduzi.

"Bili smo uvjereni da tamo nema ničega. Potpuno smo zapanjeni. Bio je to škamp kakvog biste rado vidjeli na tanjuru", rekao je Robert Bindschadler, znanstvenik koji je predstavio rezultate istraživanja.

Znanstvenici su sad došli do zanimljivog zaključka. Ako život postoji u tako okrutnom okolišu na Zemlji, možda je moguće da se na drugim nebeskim tijelima, kao što je zamrznuti mjesec Jupitera, Europa, također može pronaći živa bića?

Znanstvenici nisu uspjeli shvatiti čime se bića hrane. Iako neki mikrobi mogu preživjeti u najtežim uvjetima i mogu sami sebi stvarati hranu od kemijskih elemenata u oceanu, kompleksna bića nemaju tu sposobnost.
XS
SM
MD
LG