Dostupni linkovi

Anastasijević: Autoritarna bliskost Vučića i Rame


Edi rama i Aleksandar Vučić
Edi rama i Aleksandar Vučić

Dejan Anastasijević, novinar iz Beograda, za ‘Zašto?’ analizira bliske odnose predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame i njihov značaj za dijalog Beograda i Prištine i odnose u regionu.

  • Razmimoilaženja

Kad se malo analiziraju odnosi Srbije sa zemljama u regionu onda se uočava jedna pravilnost a to je da čak i kada postoje ozbiljne, ne samo političke nego i interesne razlike sa komšijama, Vučić održava u načelu dobre odnose sa tim zemljama, pod uslovom da su njihovi lideri autoritarci, kao što je i on.

Tako, na primer, imamo sjajne odnose sa Mađarskom i pored toga što postoje značajna razmimoilaženja kad je reč, naprimer, o izbeglicama, i Mađarske je podigla ogradu na granici sa Srbijom.

(Srbija) ima sjajne odnose sa Crnom Gorom i Milom Đukanovićem iako se Crna Gora otcepila od Srbije, pa je onda priznala Kosovo, pa je sad ušla u NATO, ali Đukanović i Vučić su lični prijatelji i to se prenosi i na državni nivo.

  • Ljubavni par

Kad je reč o Rami tu je stvar malo komplikovanija.

Naravno da su interesi Albanije i Srbije suprostavljeni najpre kad je reč o Kosovu ali sa druge strane Rama po tvrdnjama mnogih ljudi iz Albanije u posljednjih nekoliko godina pokazuje izrazite autoritarne tendencije i na neki način reaguje na svaku kritiku vrlo slično kao i Vučić.

Njihov odnos malo podseća na nekakav ljubavni par koji se svaki čas čas miri, čas mrzi, čas svađa ali stalno ostaje zajedno, tako da se oni povremeno nabacuju drvljem i kamenjem jedan na drugog a onda se tapšu po ramenu i dogovaraju izgradnju autoputa.

U svakom slučaju ono što ih spaja su, po mom mišljenju, upravo ta autoritarna ponašanja i tendencije.

  • Produžena ruka

U Beogradu ima mnogo njih koji misle da bi ukoliko bi se napravila čvršća veza sa Tiranom to na neki način moglo da ojača srpsku poziciju kada je reč o Kosovu.

Ja mislim da je ta nada neosnovana jer tako gledanje precenjuje uticaj koji Albanija uopšte a Rama konkretno ima na samom Kosovu, kao i činjenicu da Kosovo nije nikakva produžena ruka ruka Tirane tako da ima svoje političare i svoju politiku.

Ne verujem da će to mnogo uticati da se kosovki problem reši.

Sa druge strane, naravno da ne može ni da odmogne.

XS
SM
MD
LG