Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbor Plenkovića, povratak HDZ-a u sadašnjost


Andrej Plenković

Andrej Plenković, kao jedini kandidat, dobio je gotovo sto tisuća glasova na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Ovaj HDZ-ov europarlamentarac sa europskim rječnikom bit će teži protivnik socijaldemokratima na predstojećim izborima nego što bi to bio Karamarko, kažu analitičari.

Niti dva mjeseca do parlamentarnih izbora, HDZ je dobio novog predsjednika Andreja Plenkovića, nakon što je njegov prethodnik Tomislav Karamarko zbog korupcijske afere morao otići.

Sa novim predsjednikom mijenja se i retorika HDZ-a: „Rješenje ne može biti politika koja razdvaja i ponovno otvara povijesna i ideološka pitanja. Ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika.“

Kako se i priliči, Karamarkovi ljudi odlaze iz vrha stranke, a Plenkovićevi dolaze. Nakon prve sjednice Predsjedništva koju je vodio Plenković, najavljeno je da će novi glavni tajnik bit Gordan Jandroković, a novi politički tajnik Davor Stier.

Davor Stier
Davor Stier

Dalju političku sudbinu Tomislava Karamarka Stier komentira ovako: „Moje je mišljenje da treba respektirati instituciju bivšeg predsjednika, ali isto tako treba imati na umu da su bivši – bivši!“

Politički analitičar i novinar „24sata“ Boris Rašeta uvjeren je u iskrenost Plenkovićeve retorike.

Što za Hrvatsku znači Plenkovićev izbor na čelo HDZ-a, pitali smo.

„Za Hrvatsku to, prije svega, znači povratak u 2016. godinu, povratak fokusa na normalne teme, teme koje se tiču našeg vremena, našeg konteksta i naših relacija, jer je Karamarko vratio Hrvatsku duboko u daleku prošlost, i to potpuno besperspektivno. Prema tome, izbor Plenkovića je u ovom smislu sasvim sigurno – dobitak“, kaže Rašeta.

Rašeta je od onih koji nepovoljno ocjenjuju rad donedavne Milanovićeve Vlade lijevog centra, i kaže da je sa drugačijim vodstvom HDZ na izborima prošlog studenog mogao dobiti dovoljnu većinu da sam formira Vladu.

„Kako ga je, međutim, vodio Karamarko, koji je uvjerljivo bio najnepopularniji i najnesposobniji političar u Hrvatskoj, biračko tijelo desnog centra je kaznilo HDZ s tih 59 mandata nedovoljnih za formiranje Vlade. Plenković je dobio stranku na samom dnu popularnosti, na samom dnu rejtinga, i što god on u tom smislu napravi moći će biti prikazano kao dobitak", kaže Rašeta i dodaje: "Čini mi se da će rezultat izbora biti dosta tijesan. Lijeva koalicija trenutno je u prednosti, ali u dva mjeseca se ta prednost može istopiti, tim prije što je ovo Plenkoviću utrka života. Ako izgubi utrku na ovim izborima, onda će se vjerojatno morati povući s vrha HDZ-a.“

Andrej Plenković je aktualni HDZ-ov europarlamentarac. Do ulaska u visoku politiku bio je karijerni diplomat, dijete je sveučilišnog profesora i uz njega se ne vežu nikakve afere.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG