Dostupni linkovi

Analitičari Financial Timesa: Prognoza najvažnijih svetskih zbivanja u 2016.


Angela Merkel
Angela Merkel

Prevela i priredila: Jasmina Lazić

Hilari Klinton (Hillary Clinton) pobeđuje na predsedničkim izborima u Americi, Angela Merkel napušta poziciju kancelarke, cena nafte raste, Belgija pobeđuje na Evropskom prvenstvu u fudbalu... To su prognoze analitičara lista „Financial Times“ za 2016. godinu...

Da li će Hilari Klinton (Hillary Clinton) pobediti na predsedničkim izborima?
Edvard Lus (Edward Luce)

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Hoće. Ti izbori će biti najdramatičniji i najprljaviji u istoriji. Klintonova neće biti u milosti svog najverovatnijeg republikanskog protivnika, Teda Kruza (Ted Cruz), koji će koristiti svaku priliku da je izvrgne ruglu i istakne sve njene mane. Veliki deo biračkog tela će ime Klinton pamtiti kao sinonim za sve što je pogrešno i korumpirano u današnjoj Americi. Ali izbori će svakako inklinirati ka centru ili levici najbližoj njemu, a Kruz će u tom slučaju biti predaleko od Bele kuće. Klintonova će, uprkos svemu, pobediti na kraju, a demokrate će sebi osigurati većinu u senatu. Taj mandat će, međutim, početi u izuzetno polarizovanom Vašingtonu.

Hoće li Velika Britanija napustiti Evropsku Uniju na referendumu koji je planiran za 2016?
Filip Stivens (Philip Stephens)

Neće. Britanci će ipak glasati za to da ostanu u Evropskoj Uniji, I to ne zbog entuzijazma ili bilo kakvih velikih očekivanja, već zbog toga što će na kraju prevladati njihov urođeni zdrav razum. Oni će na kraju odlučivati između mirne logike svog bivšeg premijera Džona Mejdžora (John Major) i populističkih ideja Najdžela Faradža (Nigel Farage), vođe britanske Partije za nezavisnost. Ja se kladim da će pobediti Mejdžor. Ako grešim Brtitaniju čekaju zaista turbulentna vremena.

Hoće li Bašar al Asad (Bashar al-Assad) biti na vlasti i narednih dvanaest meseci?
Rula Kalaf (Roula Khalaf)

Hoće. Asad će ostati formalni predsednik Sirije i u 2016, iako je u stvarnosti već deklarisan kao najveći svetski gospodar rata a ne predsednik jedne države. U vojnom smislu ima podršku Rusije koja reketira njegove neprijatelje. U političkom smislu, nedavni američko-ruski plan podrazumeva budućnost punu rizika. U svakom slučaju, Asad će dati sve od sebe da ostane tu gde je i zadrži svoju moć u Damasku.

Hoće li Angela Merkel ostati nemačka kancelarka i na kraju 2016?
Gideon Rahman (Gideon Rachman)

Neće. Iako je na kraju 2015. Merkelova doživela stojeće ovacije na konferenciji njene vladajuće Hrišćansko-demokratske Unije, 2016. će po svemu sudeći označiti kraj njene duge vladavine kao nemačke kancelarke. Ovacije su izgledale kao dokaz da je njena pozicija stabilna, uprkos pritiscima izazvanim dolaskom million izbeglica u Nemačku tokom 2015. godine. Ali Merkelova je sada obećala da će u sledećoj godini morati da smanji broj ljudi koji ulaze u zemlju. To će se svakako pokazati kao nemoguća misija, pošto će izbeglice nastaviti da dolaze, makar i posredstvom krijumčara. Divljenje kancelarkinoj hrabrosti i moralnoj snazi pretvoriće se u nezadovoljstvo. Tačka pucanja će verovatno biti na lokalnom nivou gde su vlasti već revoltirane zbog velikog priliva izbeglica, jer kako tvrde ne mogu da se nose sa tolikim brojem ljudi.

Ko će pobediti na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2016?
Džanan Ganeš (Janan Ganesh)

Euro2016
Euro2016

Belgija, najbolji tim na svetu, sudeći po nedavnim procenama FIFA-e. Zahvaljujući naprednom sistemu skautinga i treniranja, ali i liberalnoj naturalizaciji migranata, ova mala nacija proizvela je seriju elitnih igrača. Nemačka momčad je živopisnija, španci su kohezivni, a Belgijancima nedostaje malo poboljšanje u tehničkom smislu. Ipak, verujem u njihovu pobedu. A kako je Francuska domaćin, to joj samo može biti dodatna prednost.

Da li će kineski juan znatno devalvirati u 2016?
Džejms Kindž (James Kynge)

Hoće. Kina ima dobre razloge da zadrži stabilnost juana u odnosu na dolar, zbog velikog trgovinskog suficita, ogromnih deviznih rezervi i, naravno, želje da juan svetu prikaže kao vrednu i dostojnu rezervnu valutu. Ali juan će, po svoj prilici, nastaviti da devalvira. Kineskoj ekonomiji će biti potrebno da najmanje dva puta smanji kamatne stope dok dolar snažno podržavaju Američke robne rezerve. Sve u svemu, ovo bi mogla biti najnestabilinija godina za kinesku valutu ikada.

Hoće li se ruski sportisti takmičiti na Olimpijadi 2016?
Malkolm Mur (Malcolm Moore)

Hoće. Ne postoji politička volja da se Rusija kazni zbog masovnog doping trenda koji znamo iz Sovjetske ere. Prošlog meseca postala je prva zemlja u istoriji za koju se tražila suspenzija sa atletskih takmičenja na neodređeno vreme, dok se ne dokaže da su sportisti “čisti”. Ali Moskva i Zapad su spremni da smanje neprijatnosti koje je izazvao nezavisan izveštaj u kome su pobrojane neke od najvećih zloupotreba u svetu sporta ikada. Da bi se pojavila u Riju, Rusija mora prethodno da otpusti sve zvaničnike koji su učestvovali u doping programima, da reši i procesuira disciplinske slučajeve, da ispita doping kulturu i jasno pokaže da je promenila kurs. Rusi tvrde da im je za to potrebno tri meseca.

Hoće li cena nafte u 2016. biti više od 50 dolara za barel?
Ed Kruks (Ed Crooks)

Hoće. Tržište nafte je u 2015. bilo brutalno prema svakom ko je verovao u brzi oporavak nakon sloma u prethodnoj godini. Povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, kao i sve obilniji izvoz iz Iraka i Saudijske Arabije zatrpali su svetsko tržište. Istovremeno, ukidanje sankcija Iranu sledeće godine bi moglo da poveća količine nafte na svetskom tržištu. Međutim, finansijske muke naftaša širom sveta prisiliće ih da otkažu projekte bušenja, suzbijajući priliv zaliha u budućnosti, a uticaj tih poteza biće i te kako očigledan. Cena nafte ispod 50 dolara za barel je preniska za industriju kojoj su potrebna ulaganja da bi zadovoljila rastuće globalne apetitie za naftom, što bi u ovakvoj situaciji moglo da vodi padu proizvodnje, a time i skoku cena “crnog zlata”.

XS
SM
MD
LG