Dostupni linkovi

Senat izglasao zakon o budžetu, korak ka izbegavanju fiskalne provalije


Barak Obama prilikom govora o dijalogu o fiskalnoj provaliji
Barak Obama prilikom govora o dijalogu o fiskalnoj provaliji
Američki Senat izglasao je u toku noći zakon o budžetu, što je prvi korak u izbegavanju "fiskalne provalije" - automatskog povećanja poreza i smanjenja izdataka koji bi SAD mogli uvesti u novu recesiju.

Sa značajnom većinom, 89 glasova za i osam protiv, Senat je izglasao tekst zakona o kojem su prethodno dogovor postigli Bela kuća i republikanski senatori.

Nacrt zakona, kojim se povećava porez za bogatije, usvojen je nakon dugotrajnih razgovora između potpredsednika Džozefa Bajdena i predstavnika Republikanske stranke u Senatu.

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je usvojeni dogovor.
"Lideri obje strane u Senatu ujedinili su se u postizanju dogovora sa ogromnom obostranačkom podrškom čime će od porasta poreza biti zaštićeno 98 odsto Amerikanaca i 97 odsto manjih firmi", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.
Mere štednje su odgođene za dva meseca kako bi bio postignut širi sporazum.

Zakon treba da dobije zeleno svetlo i u Predstavničkom domu, gde većinu imaju republikanci, zatim da ga potpiše predsednik Barak Obama.
Američki Kongres nije u datom roku usvojio nacrt zakona. Bez postignutog dogovora, veliki porast poreza praktično bi važio za sve zaposlene Amerikance.
SAD su bile suočene s "fiskalnom provalijom" pošto su poreske olakšice iz vremene Džordža Buša Mlađeg istekle 31. decembra.

Opšte smanjenje u izdacima države, kojim će se umanjiti sredstva od socijalnih programa do vojske, dogovorena su prošlog leta kao inicijativa da obe strane nađu način za smanjenje deficita.

Takav dogovor je usledio pošto demokrate i republikaci nisu mogli da se dogovore o budžetskom deficitu.
XS
SM
MD
LG