Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brže povlačenje američkih trupa iz Iraka


Američka vojska ubrzava povlačenje iz Iraka, što bi moglo da omogući slanje većeg kontigenta u Avganistan, izjavio je u sredu uveče komandant snaga u Iraku, general Rej Odierno na zasedanju Komiteta Predstavničkog doma za odbranu.

On je u govoru u Kongresu SAD rekao da će broj američkih vojnika u Iraku biti smanjen sa 124.000 na 120.000 polovinom oktobra.

"To je malo brže nego što smo prvobitno planirali", izjavio je Odierno.
Rej Odierno

On je kazao da je zbog poboljšanja situacije u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar procenjeno da je dovoljno da tamo ostane samo jedna brigada i prema njegovim rečima, američka vojska smanjiti svoje prisustvo u celom Iraku da bi se poštovao plan povlačenja svih vojnika do kraja 2011. godine.

Odierno je kazao da je već zatvoreno 200 baza i da su regrupisani glavni štabovi, ali da bezbednost nije stavljena u pitanje zbog povlačenja, dok je komandat američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu Stenli MekKristal zatražio je slanje još više detetina hiljada vojnika za borbu protiv talibana.

U međuvremenu, predsednik SAD Barak Obama vodi intenzivne konsultacije o tome da li će dodatne snage biti poslate u Avganistan, gde se trenutno nalazi oko 109.000 pripadnika međunarodnih snaga, a među kojima je oko 68.000 Amerikanaca.
XS
SM
MD
LG