Dostupni linkovi

Jeremić: Prioritet brzo dostizanje članstva u EU


Foto: Vesna Anđić
Foto: Vesna Anđić
Otvarajući danas ambasadorsku konferenciju u Beogradu, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je centralni strateški prioritet spoljne politike zemlje "brzo dostizanje članstva u Evropskoj uniji".

Jeremić je rekao da su spoljnopolitički prioriteti u 2010, pored brzog dostizanja članstva u EU, i nastavak mirne odbrane ustavnog poretka, konsolidacija regionalne stabilnosti i saradnje i širenje ekonomskih odnosa s drugim zemljama.

On je dodao da će Srbija nastaviti da sprovodi "pažljivo balansiranu i aktivnu spoljnu politiku izgrađenu oko četiri stuba" i ponovio da su to Brisel, Moskva, Peking i Vašington.

"Za nekoliko godina, Srbija će se pridružiti EU. To je obećanje koje mi dajemo i obećanje koje nameravamo da održimo",
rekao je Jeremić. Pozdravljajući gosta konferencije, grčkog premijera i ministra spoljnih poslova Jorgosa Papandreua, Jeremić je rekao da je njegovo stalno ohrabrivanje reformskog pokreta u Srbiji pomoglo da se "postave osnove za našu mirnu revoluciju 2000. godine".

Govoreći o regionu, Jeremić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj dobrim odnosima sa susedima i da će u 2010. nastaviti da deluje kao ključna zemlja regiona pozicionirana tako da može da deluje kao faktor ubrzanja evropskih integracija za ceo region.

PAPANDREU: ULAZAK REGIONA U EU OSTVARIV


Papandreu je izjavio da očekuje da će ova godina biti "godina napretka u ostvarenju zajedničkog cilja da do 2014. sve zemlje zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju".

Na konferenciji ambasadora, Papandreu je izrazio zadovoljstvo što je došao u Srbiju u "tako obećavajuće" vreme kada je reč o evropskim perspektivama zemlje, mesec dana posle ukidanja viza i par nedelja posle podnošenja kandidature za EU. Papandreu je kazao da su evropske i evroatlantske strukture "najsigurniji put za stabilnost i ekonomski rast i razvoj regiona", dodavši da to govori iz grčkog i evropskog iskustva.

"Možemo da sopstvenu sudbinu uzmemo u svoje ruke, to je poruka koju želim da vam danas prenesem... Sudbina vaše zemlje ne može biti drugačija osim evropske", rekao je Papanderu koji je pomenuo i ubijenog premijera Zorana Đinđića, "čoveka koji je počeo radikalne političke i ekonomske reforme" i "platio glavom za svoju političku hrabrost".

"Na putu u EU, Grčka će biti vaš najpouzdaniji partner i iskreni prijatelj",
istakao je Papandreu.
XS
SM
MD
LG