Dostupni linkovi

Ambasadorica Danka Savić o monografiji


Ambasadorica Danka Savić
Ambasadorica Danka Savić

Za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Pargu, Danku Savić, ovo je najdraži i najznačajniji projekat u njenom mandatu, za čiju je realizaciju bilo protrebno dvije godine.

"Sada, kada je monografija pripremljena i promoviramo je, zaboravljeno je da je dvije godine potrošeno na pripremi i u pokušajima da prikupimo sredstva i nađemo način da se ona publikuje", navodi Savić.

U tome su, kaže ambasadorica Savić, presudnu ulogu odigrali Bosanci i Hercegovci koji ovdje u žive i pritom su to uradili bez ikakve želje za ličnom promocijom.

Uz praški Muzej, suizdavač je Udruženje građana "Luka Lu".

"Muzej za dekorativnu i primijenjenu umjetnost Praga je aplicirao za jedan fond i dobili su potporu češkog Ministarstva za kulturu. Na taj je način sa jedne strane finansirana publikacija, a sa druge su to bile donacije naših građana. Koristim ovu priliku da im se od srca zahvalim na njihovoj spremnosti da promoviraju zemlju i da je na ovako lijep način predstavimo građanima Češke", iskreno će ambasadorica.

U protekle dvije godine, prema riječima Danke Savić, bilo je puno projekata iz kulture, ali je epizoda Alfonsa Muche sa Bosnom i Hercegovinom vjerovatno najljepša veza koja postoji između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG