Dostupni linkovi

U Albaniji se održavaju parlamentarni izbori


Tirana
Tirana

U Albaniji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori na kojima će se glavna bitka voditi između Demokratske stranke (DS) premijera Saljija Beriše i opozicione Socijalističke partije (SP), javile su agencije. Više od tri miliona Albanaca će izabrati 140 poslanika među kandidatima 34 stranke i nekoliko koalicija.

Prema posljednjim anketama, DS ima prednost od dva posto glasova, ali rezultate istraživanja treba primiti s velikom rezervom. Nijedna stranka neće, kako izgleda, moći dobiti apsolutnu većinu glasova pa bi Pokret za socijalističku integraciju Iljira Mete mogao odigrati presudnu ulogu u formiranju koalicione vlade, prenijele su novinske agencije.

U kampanji je premijer Beriša sebi u zaslugu pripisivao nedavni ulazak Albanije u NATO, podnošenje kandidature za članstvo u Evropsku uniju, kao i izgradnju autoputa ka Kosovu.

"Mi ćemo da izgradimo evropsku Albaniju, da pretvorimo san u javu", poručio je s posljednjeg mitinga premijer Beriša.

"Mi vodimo zemlju na novi put i promijenit ćemo sve što nije mijenjano u posljednjih 18 godina", poručuje lider socijalista Edi Rama, popularni gradonačelnik Tirane.

Beriša i Rama obećavaju da će uvesti zemlju u EU, ubrzati privredni rast, povećati zaposlenost i obračunati se s kriminalom. Iz SP optužuju Berišu, njegovu porodicu i najbliže sljedbenike za mnoge finansijske skandale i istovremeno ukazuju na nepravilnosti u biračkim spiskovima.

Sadašnji parlamentarni izbori izazvali su veliku pažnju u Bruxellesu, što se objašnjava mnogim nepravilnostima prilikom glasanja ranijih godina.

Glasanje će pratiti 500 stranih promatrača.

"Ovog puta izbori moraju da budu demoratski i fer. Više ne može biti izgovora i izvinjenja", upozorili su predstavnici Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Premijer Beriša pozvao je, na završetku kampanje, sve Albance da doprinesu kako bi predstojeći izbori bili najbolji ikad održani u toj zemlji.

Beriša je također istaknuo da će tokom izbora biti upotrijebljena najmodernija tehnika koja će omogućiti elektronsko registriranje građana, sastavljanje digitalne liste glasača i elektronsko prebrojavanje glasova pred kamerama.
XS
SM
MD
LG