Dostupni linkovi

Obama i Rasmussen: NATO i SAD ostaju zajedno u Afganistanu


Barack Obama i Anders Fogh Rasmussen
Barack Obama i Anders Fogh Rasmussen
Američki predsjednik Barack Obama i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak su u Bijeloj kući razgovarali o nastavku savezničkih napora u Afganistanu, novom sistemu odbrane od balističkih projektila koji će biti razmješten u Evropi te o modernizaciji NATO-a.

"Razgovarali smo o trenutačno najvažnijoj misiji NATO-a, onoj u Afganistanu. Složili smo se kako je najbitnije razbiti, omesti i uništiti Al-Kaidinu mrežu te efektno sarađivati s afganistanskom vladom, kako bi mogla pružiti sigurnost zemlji. To nije samo američka bitka nego i zadatak NATO-a", rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu.

Rasmussen je potvrdio ovaj stav, te garantovao Obami da će NATO ostati u Afganistanu koliko to bude potrebno.

"To jeste i ostaće timski napor NATO-a i SAD-a", naglasio je Rasmussen.

Obama nije pružio nikakve naznake o očekivanoj odluci o slanju američkih pojačanja u Afganistan, uz 21.000 vojnika koje je već poslao u tu zemlju.

Očekuje se da će u idućih nekolikosedmica američka vlada donijeti dalekosežnu odluku o daljoj strategiji i angažmanu snaga u Afganistanu.

Rasmussen je podržao Obamin stav da se najprije utvrdi strategija, a potom odluči o broju vojnika u Afganistanu.

"Najprije strategija, onda resursi. Brojke nisu prva stvar", rekao je Rasmussen, dodavši kako normalnu raspravu o pravom pristupu ne treba pogrešno tumačiti kao "manjak odlučnosti".

I predstavnik UN za Afganistan Kai Eide izjavio je u utorak uveče da je neophodno povećanje broja medjunarodnih trupa u Afganistanu da bi se formirale sigurnosne snage te zemlje.

Eide je pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao da očekuje da će biti ispunjen cilj pre roka i da će broj vojnika te zemlje dostići 134.000 do oktobra 2010. godine a ne 2012. kao što je ranije bilo predvidjeno.

Eide je naglasio da obuka i opremanje afganistanskih snaga ne treba da bude samo odgovornost SAD i pozvao "druge zemlje da povećaju svoje
napore" i pošalju veći broj vojnika i više finansijskih sredstava.
XS
SM
MD
LG