Dostupni linkovi

Afganistan: Dvostruki bombaški napad u blizini NATO baze


Afganistan, ilustracija
Afganistan, ilustracija
U dvostrukom samoubilačkom napadu u blizini američke vojne baze u centralnom dijelu Afganistana u subotu je poginulo najmanje devet civila i četiri policajca, a nekoliko desetina je ranjenih, saopštili su lokalni zvaničnici.

Među američkim vojnicima nema poginulih, saopštile su lokalne vlasti i portparol snaga NATO-a u toj zemlji, prenosi BBC.

U ta dva napada u pokrajini Wardak gotovo je uništena lokalna pijaca, navode svjedoci.

Prvi napadač samoubica ciljao je kompleks gdje je sjedište ureda lokalnih vlasti u okrugu Saidabad, saopštili su zvaničnici.

Kamion bomba zatim je eksplodirao u drugom napadu na putu u blizini NATO baze, uništivši mnoge trgovine i kuće.

"Napadač samoubica koji je išao pješke aktivirao je eksploziv blizu ulata u bazu u Saidabadu otvarajući tako put bombašu samoubici u kamionu," izjavio je portparol vlasti provincije Shahiddullah Shahid.

Najmanje 47 ljudi ranjeno je u napadu, nema poginulih među osobljem NATO baze, ali ih je dvoje ranjeno, rekao je Shahid.

Većina ranjenih smještena je u bolnicu, a najmanje njih deset sa ozbiljnim povredama odvezeni su za Kabul, saopštio je šef zdravstvenih vlasti provincije Ghulam Farouq za AFP.

Talibani su u poruci AFP-u preuzeli odgovornost za napad.

Okrug Saidabad jedno je od brojnih uporišta talibanskih pobunjenika u Afganistanu.

Prema podacima UN, oko 1.145 civila je ubijeno, a 1.954 je povrijeđeno u Afganistanu u prvoj polovini ove godine, a 80 odsto poginulih su pobunjenici.

U Afganistanu je stacionirano 130.000 vojnika NATO-a.
XS
SM
MD
LG