Dostupni linkovi

Dodikova upotreba Karadžića


Dodik otvorio dom "Radovan Karadžić" na Palama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Dodik otvorio dom "Radovan Karadžić" na Palama

Svega nekoliko dana prije nego što će haški sud Radovanu Karadžiću izreći presudu na suđenju za genocid i ratne zločine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je u nedelju na Palama Studentski dom “Radovan Karadžić”, što je izazvalo oštre reakcije u BiH i šire.

Potez predsjednika RS Milorada Dodika da studentskom domu da ime haškog optuženika Radovana Karadžića mnogi su okarakterizirali kao pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena, nakon što je Republiku Srpsku doveo gotovo do propasti.

Esad Bajtal
Esad Bajtal

''Njegova jedina zadaća, u trenutku sveopšte propasti dijela zemlje koji vodi, u trenutku sveopšte pobune i nezadovoljstva građanstva i opozicije, da pokuša pronaći mogućnost skrivanja i bježanja od odgovornosti'', smatra sociolog i politički analitičar Esad Bajtal.

Dodikov potez oštro je kritikovalo i nekoliko intelektualaca iz Republike Srpske koji podsjećaju da je Karadžić unesrećio i srpski narod. Jedan od njih je stručnjak za socijalnu i političku psihologiju Srđan Puhalo koji je na društvenim mrežama, između ostalog, napisao kako se stidi što je Srbin nakon pomenutog Dodikovog poteza.

''Vidimo da se sada tu vrši neka revizija istorije gdje ljudi koji će biti osuđeni za ratne zločine sistematski se pretvaraju u žrtve i heroje, gdje ono sve što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i što su radili Srbi se negira, a sve pod plaštom zaštite Republike Srpske ili brigom za RS. To je neljudski, to nije humano i to dugoročno nikome neće donijeti dobro na ovim prostorima.''

Kolumnista i novinar portala Buka Dragan Bursać u komentaru koji je napisao nakon otvaranja doma, podsjeća studente, buduće stanovnike, da je Karadžić ’92. godine brigadu tadašnjih studenata odveo u smrt zarad svog cilja. Za naš radio Bursać kaže:

Dragan Bursać
Dragan Bursać

‘’Ako jedan čovjek dekretom može donijeti zakon, uredbu kojom je poslao studente u smrt, a to je Radovan Karadžić, a kasnije se po tom čovjeku zove studentski dom, ja ne znam koja vrsta pervertije može da se poredi s tim, i što je zaista negdje onako van pameti da upravo student i establišment RS odaje priznanje tom čovjeku. Na stranu sad sve tačke optužnice koje ga terete za genocid i zločine nad nesrpskim narodom, ali taj čovjek je toliko zla učinio srpskom narodu da je nevjerovatno kako baš srpski narod to ne vidi i veliča čovjeka koji je naredio formiranje studentskih brigade u kojima je izginulo na desetine mladih ljudi, te između ostalog pokušao i da im uništi jezik i pismo nasilnim uvođenjem ekavice,dakle to je za mene pervertija neviđenih razmjera.’’

U martu 1996. godine predsjednik RS-a, tada nada opozicije, dao je intervju za "Slobodnu Bosnu" u kojem je kazao kako Karadžić i Mladić trebaju u Haag, i kako je BiH njegova domovina.

Intervju za SB:

Dodik: Potrebno je da se svi koji su počinili konkretan ratni zločin izvedu pred sud.

SB: I Karadžić i Mladić?

Dodik: I njih dvojica. Neka sud utvrdi da li su krivi ili ne, a ne da svoju odgovornost svaljuju na leđa cijelog srpskog naroda. Krivica je individualna stvar, pa neka svako ispašta zbog zločina koje je počinio.

Ovako je tada govorio Dodik između ostalog i u intervjuu za RTS:

"Čitav narod ispašta u RS-u i Srbiji zato što je jedan Mladić odlučio da se neće predati i da neće da ode na sud ili Karadžić. I onda kaže 'ja volim srpski narod'. Đavola on voli".

Sada, 20 godina poslije, Dodik veliča Karadžića kojeg haška optužnica terete za genocide u Srebrenici i još sedam bh. opština

XS
SM
MD
LG