Dostupni linkovi

Prvi "Ćiro" stigao u Višegrad


Dolazak "Ćire" u Višegrad
Dolazak "Ćire" u Višegrad
Svečana „Ćirina“ kompozicija, sa prvim gostima, stigla je u subotu iz Mokre Gore u Višegrad uskotračnom prugom obnovljenom u dužini od 18 kilometara.

Turistički voz „Nostalgija“ stigao je na staru željezničku stanicu u Višegradu tačno u 16 sati i 15 minuta, a na staničnom platou dočekalo ga je više hiljada građana.

Premijer RS Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić su i zvanično pustili u promet turističku saobraćajnicu za koju su istakli da je projekat od izuzetnog značaja za RS, BiH i Srbiju.



Prije dolaska u Višegrad, Tadić i Dodik su zajedno položili kamen temeljac za početak gradnje modernog graničnog prelaza u Kotromanu.

Dodik je istakao da je u projekat izgradnje uskotračne pruge od graničnog prelaza u Vardištu do Višegrada uloženo oko 12 miliona maraka i da je ovo jedna snažna turistička ponuda koja će biti visoko istaknuta na svjetskoj turističkoj mapi.

Prema riječima Dodika u Užicu je sa predstavnicima vlasti Republike Srbije razgovarano o još jednom prekograničnom projektu, a to je izgradnja autoputa od Užica do Višegrada i da će se početak izgradnje te savremene putne komunikacije sigurno desiti za pet godina.

Predsjednik Srbije Boris Tadić dočekan je u Višegradu velikim aplauzom, a njegov prvi boravak u ovom gradu biće upamćen po sljedećim riječima:

„Naša namera je bila da ovde na Drini pokrenemo turizam sličan onom u Mokroj Gori i otvorimo nova radna mesta. Vaša deca će biti zahvalna što ste im ovim projektom sačuvali prirodnu okolinu“.

Stigli i prvi turisti

Tadić je najavio za nekoliko dana i otvaranje mosta kod Rače u Semberiji, pomenuvši i izgradnju novih energetskih objekata na Drini.

Načelnik opštine Višegrad nije krio zadovoljstvo povodom dolaska starog „Ćire“ u grad na Drini ukazujući na ciljeve koji se polako ostvaruju.

„Danas smo izvojevali još jednu pobjedu za bolji Višegrad. Sa ovog mjesta započinjemo promociju turističke atrakcije koja je davne 1906. godine predstavljala najskuplji saobraćajni projekat na svijetu. Sigurni smo da će mnogi poželjeti da vide o čemu se radi i pri tom upoznati Višegrad, Mokru Goru i čuvenu „Šargansku osmicu“, rekao je između ostalog načelnik Popović.

Svečanim „Ćirom“ u Višegrad su stigli brojni visoki zvaničnici RS i Srbije, te prvi turisti, a među njima i ambasador Demokratske Republike Kongo sa svojom suprugom.

Nakon 32 godine od ukidanja uskotračnih pruga u BiH u Višegrad se ponovo vratio „Ćira“, ali sada u novom ruhu i za potrebe uživanja u sporoj vožnji kroz predivne predijele kanjona rijeke Rzava.

Sam događaj je pratio veliki broj domaćih i stranih novinara.

(Video Mire Andrić o obnavljanju uskotračne pruge za "Ćiru", 10. maj 2010.)

Slijepi kolosjek
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
XS
SM
MD
LG