Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić o Deklaraciji o Srebrenici


Predsednik Srbije Boris Tadić o Deklaraciji o Srebrenici

Deklaracijom su Skupština Srbije, građani Srbije i srpski narod jasno pokazali da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega. To je važna istorijska činjenica i zbog toga je jučerašnji dan bio veliki dan za Srbiju i njene građane.

U Deklaraciji ne stoji reč genocid zato što se Skupština nije bavila pravničkom kvalifikacijom, Skupština donosi jedan politički akt koji iznad svega predstavlja vrednosno određenje prema zločinu koji se dogodio.

Smatram da je odluka parlamenta makar i da je bila i sa jednim glasom više od potrebne većine dovoljna da iskaže odnos čitavog srpskog naroda prema zločinu u Srebrenici.

Nije postojao nikakav pritisak niti jedne međunarodne institucije da se usvoji Deklaracija o Srebrenici. Odluka o usvajanju Deklracije je naša, srpska.

Potpuno se slažem sa majkama Srebernice i sa svim ljudima koji žive na našem zajedničkom prostoru koji smatraju da taj zločin mora da ima svoj epilog u suđenju u Haškom tribunalu. I zbog toga je Srbija spremna i učiniće sve da uhapsi preostale optužene za ratne zločine i zločin u Srebrenici, tu pre svega mislim na Ratka Mladića.
XS
SM
MD
LG