Dostupni linkovi

Aktivistkinja i muž ubijeni u Čečeniji


Zarema Sadulayeva
Zarema Sadulayeva
Zarema Sadulajeva, aktivistkinja za ljudska prava koja je vodila dobrotvornu organizaciju za ratnu siročad u Čečeniji, i njen suprug su pronađeni mrtvi nakon što ih je u ponedjeljak otela grupa naoružanih ljudi.

Tijela Sadulajeve i Alika Džabrailova sa ranama iz vatrenog oružja su pronađena u prtljažniku njihovog automobila u predgrađu glavnog garda Groznija.

Sadulajeva i Džabrailov su ubijeni samo mjesec dana nako što je u Čečeniji na sličan način likvidirana ruska aktivistica za ljudska prava Natalija Estemirova.

Lokalne vlasti su pokrenule istragu, ali za sada nije jasan motiv ubistva bračnog para.

"Sačuvajmo generacije", na čijem je čelu bila Sadulajeva, osigurava medicinsku i psihološku pomoć mladim ljudima koji su žrtve čečenskog rata.

Među onima kojima je organizacije pomogla su i djeca koja izgubila ekstremitete za vrijeme čečensko-ruskog rata.

"Nije bilo nikakvog političkog elementa u njihovom radu," rekla je Ljudmila Aleksejeva iz moskovskog Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Pojačan strah u regionu


Tri ubistva su pojačala osjećaj atmosfere straha u regionu, koji Moskva kontroliše kroz svog saveznika Ramzana Kadirova, u kojem nema sigurnosti od oružanih grupa za neke od kojih se sumnja da su povezane sa čečenskom vladom.

Aleksandar Čerkasov, jedan od vodećih članova ruske humanitarne organizacije Memorial, koji je za ubistvo Estemirove optužio Kadirova, je rekao da su ovakva ubistva u postala svakodnevnica u Čečeniji.

"Otmičari su se predstavili kao pripadnici sigurnosnih snaga. Kada su komentarisali ovu otmicu, službenici ministarstva unutrašnjih poslova su rekli da su prema njihovim informacijama Sadulajeva i Džabrailov dobrovoljno ušli u automobil. Da li su trebali pucati na pet naoružanih ljudi koji su došli po njih?" rekao je Čerkasov za Rusija danas, program RSE-a na ruskom jeziku.

"Hiljade ljudi, uključujući apsolutno nevine ljude, su bili kidnapovani i ubijeni na ovaj način u godinama nakon drugog čečenskog rata," dodao je Čerkasov.

Kadirov je u intervjuu za RSE prošlog vikenda odbacio svaku odgovornost za ubistvo Estemirove, ali su njegove opaske da Estemirova "nikada nije imala ponosa ili osjećaja srama" i da je "govorila glupe stvari" izazvale kontroverzu.
XS
SM
MD
LG