Dostupni linkovi

Sudanki prijeti bičevanje zbog pantalona


Sudanska novinarka i službenica Ujedinjenih nacija Lubna Husein
Sudanska novinarka i službenica Ujedinjenih nacija Lubna Husein
Sudanka Lubna Husein, kojoj prijeti kazna bičevanjem zbog toga što je u pantalonama ušla u popularnu kafanu u Kartumu, uzburkala je puritanske duhove u Sudanu jer se usudila da prkosi zakonima i običajima o odjevanju na javnim mjestima.

Ona se pred sudijom pojavila u istim pantalonama zbog kojih ju je policija i uhapsila. Slučaj je dodatno zainteresovao međunarodnu javnost zato što je uhapšena žena službenica Ujedinjenih nacija.

Polemike i incidenti u vezi sa načinom odjevanja uobičajena su pojava u zemljama u kojima se razuzdani modni stilovi sa Zapada sukobljavaju sa islamskim poimanjem pristojnosti.

U Sudanu su, međutim takvi ekscesi rijetkost zbog striktne primjene Šerijatskog prava. Samo se malobrojni usude da prkose tim pravilima. Na to se odlučila, bivša novinarka koja sada radi u sektoru UN za medije u Kartumu.

Njen slučaj pomno prate mediji u Sudanu, ali i u inostranstvu, jer se usudila da uradi nešto gotovo nezamislivo za prilike u toj zemlji. Pojavila se u pantalonama na žurci u restoranu gdje se okupljaju novinari i stranci.

Bičevanje

Kada ju je policija privela nije bila sama. Dvanaest žena, takođe Sudanki uhapšeno je zbog nošenja odjeće koja nije bila po mjeri tradicionalne mode.

Njih deset je međutim prihvatilo da plati 120 dolara kazne kako bi izbjegle 40 udaraca bičem. Ipak, Lubna i još dvije žene odlučile su da rizikuju i pred sudom istjeraju pravdu.

Koliko je slučaj prkosnih Sudanki zaintrigirao međunarodnu javnost pokazuje i izjava Generalnog sekretara UN Ban ki Muna.

"Ja sam, naravno, duboko zabrinut. UN će uložiti svaki napor kako bi prava zaposlenih u svjetskoj organizaciji bila zaštićena," rekao je.

Generalni sekretar je komentarisao i bičevanje kao oblik kažnjavanja.

"Bičevanje je protivno međunarodnim standardima o ljudskim pravima. Pozivam sve strane da poštuju obaveze međunarodnog prava," rekao je generalni sekretar.

Sada je ključno pitanje da li će međunarodni pritisak uticati na sudije u Sudanu da u slučaju Lubne Husein i njene dvije koleginice odstupe od uobičajene stroge primjene tradicionalnih zakona.

Pitanje je i da li će nekoliko žena uspjeti da promijene sistem. Sigurno je da će ih slijedećeg mjeseca kada se ponovo pojave pred sudom, posmatrati hiljade ljudi u Sudanu, ali i širom svijeta.
XS
SM
MD
LG