Dostupni linkovi

Schwarz-Schilling: Beograd još vjeruje u ideju velike Srbije


Christian Schwarz-Schilling, novembar 2009, foto: Midhat Poturović
Bivši član kabineta Helmuta Kohla i nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling kritizirao je u gostujućem komentaru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung aktualnu srbijansku politiku optužujući je za destabiliziranje BiH i Kosova i njegovanje ideje o "velikoj Srbiji".

"Beograd se još nije oslobodio nacionalističke i velikosrpske ideologije koja je u devedesetima prouzročila najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata te raspad Jugoslavije", piše Schwarz-Schilling u gostujućem komentaru za regionalni ugledni dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

On smatra da problemi Kosova i Bosne i Hercegovine ne leže u pomanjkanju dobre volje i "gluposti" političara ovih zemlja nego u "ideološkoj okoštalosti Srbije".

"Srbijanska vlada s nevjerovatnom upornošću radi na tome da se politička ideja 'velike Srbije' ne dovodi u pitanje", smatra Schwarz-Schilling. "Oni koji se toj ideji usprotive, poput Zorana Đinđića, bivaju smaknuti".

Ugledni njemački demokršćanski političar istodobno Evropsku uniju optužuje za popuštanje prema politici Beograda.

Schwarz-Schilling smatra da bi međunarodna zajednica najnovije dvije presude, one Međunarodnog suda u Den Haagu (IGH) o ispravnosti samoproglašenja Kosova neovisnim te britanskog sudstva koja je odbilo izručiti Ejupa Ganića Srbiji, trebala iskoristiti kako bi Beogradu dala do znanja da više neće tolerirati dosadašnju politiku.

Gostujući komentar Christiana Schwarza-Schillinga, koji nosi naslov "Opasan san o velikom carstvu", ilustriran je fotografijom srpskog plivača Milorada Čavića koji je zlatnu medalju za pobjedu u utrci na 50 metara leptir na Evropskom prvenstvu u Budimpešti proslavio u majici na kojoj je ćirilićnim pismom pisalo "Kosovo je Srbija".

Pogledajte komentare (32)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG