Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podele oko marširanja nacista


Panorama Novog Sada

Incident koji je izazvala neonacistička organizacija Nacionalni stroj tokom antifašističkog skupa u Novom Sadu, bio je razlog da sednica Skupštine Srbije dva puta bude prekidana i na kraju odložena za sutra zbog uzavrele atmosfere tokom polemike o fašizmu, neonacizmu i jučerašnjim dešavanjima u Novom Sadu. Međutim, kao važnije od neprimerene retorike u parlamentu nameće se pitanje zašto država toleriše postojane fašističkih organizacija iako su protiv nekih od njenih vođa izrečene i zatvorske kazne.

Nakon što je lider LSV Nenad Čanak više puta izjavio da DSS i njen lider Vojislav Koštunica stoje iza Nacionalnog stroja, šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić optužio je Čanka da pod izgovorom da se institucije države ne bore protiv ekstremnih neonacističkih grupa, poziva na samoorganizovanje, uporedivši to sa metodologijom koja je korišćena u nacističkoj Nemačkoj:

„U vašem stranačkom programu stoji da je vaše jedino zalaganje i jedina ideja sađenje rosnog cveća. Ako mislite da to realizujete tako što ćete batinati sve one za koje vi smatrate da vam stoje na putu, to je sasvim dovoljno – to je moje mišljenje. Ja ne pozivam, to je moje mišljenje da se vaš rad zabrani, jednako tako kao što nikada ne bih dozvolio bilo kakvu političku aktivnost i rad onima zbog kojih ste navodno demonstrirali po Novom Sadu. Jer, vi to niste radili zbog šačice od 30-ak, po meni potpuno blesavih klinaca koji ne znaju gde su šuplji.“

S druge strane, Nenad Čanak je podsetio da policija nije ništa učinila kako bi rad ovakvih organizacija bio onemogućen imajući u vidu da je Nacionalni stroj između ostalog izazvao incident na antifašističkoj tribini u Novom Sadu i da je vođa ove neonacističke organizacije Goran Davidović novembra prošle godine osuđen na godinu dana zatvora, ali da kaznu nije izdržavao:

„Podsetiću vas da ovo što je govorio gospodin Aligrudić, o ekstremnim grupama o kojima se, eto, bave institucije sistema pa mi građani ne trebamo da se bavimo, u međuvremenu su, od 2005. kada je policija dala svoj izveštaj u kojem ih karakteriše kao međunarodne tajne nacističke grupacije koje postoje u više od 18 zemalja, došle u poziciju da se njima više ne bave. A one, u međuvremenu, mogu da prave hiljade provokacija, maltretiraju ljude, da ih tuku, da ih zlostavljaju a da tu režim ništa ne preduzima.“

Aligrudić međutim smatra da je namera Čanka i njegove LSV da im se omogući da u društvu nekažnjeno etiketiraju i bilo koga, kako kaže, stave na listu za odstrel:

“Dakle, vaša metodologija je metodologija motke. Gospodine Čanak, Vi ste ekstremista i ako postoji iko ko je ekstremista u ovom trenutku, a ima određenu težinu jer je u parlamentu, to ste vi – Vi ste ekstremista i Vi ste stroj.”

Replicirajući Aligrudiću, Čanak naglašava da je nedopustivo izjednačavati prava fašista i antifašista:

“Onda ste Vi čovek koji propagira nacizam i daje šansu najgoroj ideologiji koja se pojavila u 20. veku, da slobodno ide ulicama Srbije. Da oni pozivaju na istrebljenje čitavih nacija, da sve to rade samo zato što je to vaše viđenje demokratije. Od takvog viđenja demokratije su milioni ljudi na ovim prostorima platili glavom.”

U međuvremenu, novosadska policija saopštila je da je zbog sukoba kod Doma vojske u Novom Sadu, privedeno 58 osoba, a da su protiv 45 podnete prekršajne prijave.

Ostaje međutim činjenica da Ustav Srbije sadrži odredbu koja zabranjuje rad organizacijama koje propagiraju rasnu, versku i nacionalnu netrpeljivost. Činjenica je medđutim i da se u slučaju Nacionalnog stroja i sličnih fašističkih organizacija ova odredba ne primenjuje. Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo kaže da su te grupe najčešće kontrolisane od određenih centara moći i da zbog toga izostaje zabrana njihovog rada:

“To su nerasformirani ostaci Miloševićevih službi. U takvoj situaciji naravno da postoji interes, koji se zloupotrebljava preko Kosova i patriotizma, da se takva grupa ne zabrani. Onda dolazimo u situaciju da pored zakonskih i ustavnih obaveza da se takvim grupama zabrani rad, bez potrebe da se donose neki novi specijalni propisi, to niko ne primenjuje.”

Na posletku, sociolog Todor Kuljić koji se bavio izučavanjem fašističkog pokreta kaže da je pojava neonacizma proces koj je zahvatio gotovo čitav Balkan a uzroke bujanja fašizma vidi u sledećem:

“Uzroci nisu toliko društveno ekonomske već idejne prirode, a centralni proces je tu službeno normalizovanje nacionalizma gde se, pre svega, antifašizam ignoriše kao neka komunistička ideološka tvorevina - u sklopu tog novog normalizovanog nacionalizma pokušava se izgraditi antifašizam.”

XS
SM
MD
LG