Dostupni linkovi

Uhapšeno više od 300 članova meksičkog narko-kartela


Eric Holder
Agenti američkog FBI-a uhapsili su više od 300 osoba u dvodnevnoj raciji na trgovinu metamfetaminima meksičkog narko-kartela La Familia, najbrže rastuće kriminalne grupe, koja se prema navodima vlasti infiltrirala duboko širom SAD-a.

Tužioci u New Yorku, Dallasu i desecima drugih gradova u 11 saveznih država objavili su optužnice protiv nekih od članova vodstva La Familie, jednog od novijih meksičkih kartela poznatih po okrutnosti, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

Racije i optužnice kulminacija su operacije ministarstva pravosuđa koja traje 44 mjeseca, a tokom kojih je uhapšeno oko 1200 osoba i zaplijenjeno gotovo 12 tona droge te 32,8 miliona dolara, rekao je ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za novinare.

Zvaničnici ministarstva kazali su da su razbili ćelije La Familie širom SAD-a, pa i glavne grupe u Teksasu, Kansasu, Georgiji i New Yorku.

"Iako taj kartel možda operiše iz Meksika, njegove operacije dosežu do gotovo svake savezne države u SAD-u", rekao je Holder, ističući da je La Familia poznata po "visokom nivou izopačenosti nasilja".

Među optuženima u akciji američkih vlasti je i Servando Gomez Martinez kojeg se tereti da je šef operacija kartela.

Po navodima zvaničnika američke agencije za borbu protiv narkotika DEA, čelnici La Familie za svoje operacije s drogom imaju podršku lokalnog stanovništva u meksičkoj pokrajini Michoacanu jer tvrde da štite stanovnike od nasilnih kartela i da otimaju od bogatih kako bi dali siromašnima.

Poznati su po velikodušnim donacijama školama i lokalnim dužnosnicima, te protivljenju prodaji droge u Meksiku, iako je izvoze preko granice u SAD.

La Famigliu su 2006. osnovali otpadnici od Zaljevskog kartela.
XS
SM
MD
LG