Dostupni linkovi

Vanredna vijest

G20: Smanjenje velikih bonusa bankarima


I na samitu G20 u aprilu razgovarano je o prevazilaženju ekonomske krize u svijetu.
Ministri finansija Grupe 20, koja okuplja razvijene zemlje i zemlje u razvoju, dogovorili su se danas da se smanje veliki bonusi bankarima, ali je zbog protivljenja SAD i Velike Britanije odbijen prijedlog evropskih zemalja za nametanje ograničenja na isplate.

Ministri G20 takođe su se založili da se održe podsticajne mjere poput dodatne državne potrošnje i niskih kamatnih stopa kako bi se ojačala svjetska ekonomija, upozoravajući da oporavak ekonomije koji je u izgledima nije zajamčen.

"Finansijski sistem pokazuje znake oporavka", rekao je američki ministar finansija Timoti Gajtner dodajući da još predstoje značajni izazovi.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Londonu ministri iz G20 su naveli da će fiskalna i monetarna politika ostati "ekspanzivna" sve dok se se ne smanje rizici za ponovno javljanje recesije.

G20 se takođe založila za sprovođenje planova o reformi finansijskog sistema, uključujući oštrije mjere protiv "poreskih rajeva" i davanje većeg prava u odlučivanju zemljama u razvoju u međunarodnim finansijskim institucijama kao što su MMF i Svjetska banka.

I dok je na sastanku, koji je zapravo priprema za skup lidera G20 u Pitsburgu kasnije ovog meseca, postignut dogovor o potrebi za mjerama za jačanje rasta i promjenama u propisima, oko pitanja bonusa bankarima je bilo potrebno više kompromisa.

Smanjenje plata i bonusa bankarima u nekim zemljama je viđeno kao ključna mjera pošto je uvriježeno mišljenje da su običaji plaćanja za rizične odluke krivi za izbijanje aktuelne finansijske krize.

Uoči sastanka, evropske zemlje su tražile od G20, koja okuplja 80 posto svjetske privrede, da uvede zvanično ograničenje i na pojedinačne isplate i kolektivne bonuse u finansijskim institucijama.

Velika Britanija je uopšteno podržala napore da se zauzdaju te isplate, ali ne i da se uvede ograničenje, dok su SAD naumile da proguraju prijedlog o globalnom sporazumu koji bi banke primorale da drže više kapitalnih rezervi.

G20 se usaglasila da Odbor za finansijsku stabilnost, međunarodno tijelo uspostavljeno na samitu lidera G20 u Londonu u aprilu, osmisli praktične prijedloge koje bi razmotrili lideri na samitu u Pitsburgu 24. i 25. septembra.

G20 okuplja 19 država: Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Kinu, Francusku, Njemačku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Japan, Meksiko, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Tursku, Britaniju i SAD. Evropska unija, predstavljena predsjedsedavajućim što je sada Švedska, i Evropskom centralnom bankom, je dvadeseti član.
XS
SM
MD
LG