Dostupni linkovi

Gul: Podrivanje države BiH nije dobro


Abdullah Gul
Abdullah Gul
Turski predsjednik Abdulah Gul rekao je da Turska želi da u BiH prevlada integracija, a ne fragmentacija, što je i želja međunarodne zajednice.

"Pokušaji podrivanja nadležnih u centralnoj upravi neće donijeti ništa dobro nijednoj etničkoj grupi", rekao je Gul za beogradski "Danas".

Gul je naveo da Turska pridaje veliki značaj tome što BiH čuva svoj teritorijalni integritet, multikulturalni i multietnički sastav, i suverenitet.

"S tim u vezi, prioritet države je da stvori efikasniju državnu strukturu", rekao je Gul uoči posjete Beogradu, gdje će boraviti u ponedjeljak i utorak, na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Turski predsjednik uoči posjete je kazao da su Turska i Srbija bile i ostaju ključne zemlje Balkana i pohvalio pristup Beograda problemu Kosova, navodeći da tursko priznanje Kosova ne bi trebalo da bude prepreka razvoju tursko-srbijanskih odnosa.

Gul je rekao da je saradnja Turske i Srbije važna u cilju mira i stabilnosti na Balkanu, kao i za razvijanje zajedničkih projekata.

Tokom nedavnih susreta srbijanskih i turskih zvaničnika potpisan je niz bilateralnih ugovora, među kojima i o slobodnoj trgovini i o turskom kreditu za izgradnju puteva u Sandžaku, za koji Gul kaže da će podstaći direktna ulaganja Turske u Srbiju i ohrabriti i olakšati zajedničke inicijative između turskog i srpskog poslovnog svijeta.
XS
SM
MD
LG