Dostupni linkovi

Bez podrške u SB poništenju nezavisnosti


Savet bezbednosti ponovo nije postigao sagalsnost o Kosovu na konsultacijama u nedelju veče. Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona.
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je pak istakao da Rezolucija 1244 ostaje na snazi i da se zato ne može prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je večeras da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje pravni okvir za Kosovo.
Ban Ki Mun je u obraćanju novinarima nakon konsultacija o Kosovu u Savetu bezbednosti, sazvanih na zahtev Rusije i Srbije, rekao da je informisao prisutne o razvoju situcije.
"Unmik će nastaviti da smatra rezoluciju 1244 pravnim okvirom za svoje delovanje na Kosovu i u svetlu novog razvoja događaja", rekao je generalni sekretar UN.
Ban Ki Mun je pozvao sve strane da se uzdrže od delovanje koje može destabilizovati Kosovo.
"Žalimo što SB ne može da se složi oko daljih koraka, mesecima je jasno da se ništa neće promeniti, ali smo odlučni da preuzmemo odgovornost kroz EU i NATO kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost regiona. To je ključni interes UN", rekao je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke koji je pročitao zajedničko pismo Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske i SAD.
"Verujemo da je predlog (Martija) Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti
jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona", naveo je Verbeke nakon konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu uoči
sednice ovog tela zakazane za ponedeljak sazvane nakon današnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova.
"Žalimo zbog nemogućnost da se obezbedi obostrano prihvatljivo
rešenje, ali status kvo je neodrživ. Ovaj proces je u punoj koordinaciji sa međunarodnim zakonom, uklučujući Rezoluciju 1244, ona obezbedjuje okvir za tranziciju ka novom trajnom statusu Kosova ", rekao je Verbeke i ukazao da pomenuti dokument obezbeđuje osnove za nastavak međunarodnog prisustva na Kosovu u novoj fazi.
Sličan je i stav zamenika američkog ambasadora u UN Alejandra Volfa.
"Mi smo primili k znanju Deklaraciju o jednostranom proglašenju nezavisnosti. Zadovoljni smo privrženošću vlasti Kosova da poštuju sva prava verskih i etničkih zajednica na Kosovu. Zadovoljni smo takođe da je ovaj dokument na istoj liniji koju zastupaju SAD, o podršci planu Marthija Ahtisarija. Rusija je ponovo insistirala da je reč o presedanu što smo mi ponovo odbacili. To je jedinstven slučaj i ne predstavlja presedan. To je iskazano i u Rezoluciji 1244 usvojenoj 1999. godine koju je i Rusija potpisala. Dakle, reč je o jedinstvenom slučaju i SAD će delovati u skladu sa tim", naglasio je Volf.
Rusija zahteva da se odbaci odluka Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti, kazao je njen ambasador Vitalij Čurkin.
"Mi insistiramo da Rezolucija 1244 ostaje na snazi i UN ostaju na Kosovu. Šef Unmika nastavlja svoj rad. U skladu sa ovim dokumetnima UNMIK treba da proglasi deklaraciju o nezavisnosti Kosova nevažećom", rekao je Čurkin dodajući da će sednici sednica Saveta bezbednosti učestvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.
XS
SM
MD
LG