Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema podrške zahtevu za poništenje nezavisnosti


Savet bezbednosti

Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova. Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da Rezolucija 1244 ostaje na snazi.

Savet bezbednosti ostao je i nakon podeljen po pitanju Kosova, a nijedna zemlja nije podržala zahtev za poništenje nezavisnosti Kosova, rečeno je u sedištu UN u Njujorku.

"Nijedna zemlja nije podržala zahtev Rusije da se poništi proglašenje nezavisnosti Kosova", izjavio je novinarima britanski ambasador u UN Džon Sojers posle konsultacija Saveta bezbednosti u nedelju naveče.

Predsedavajući Saveta bezbednosti, ambasador Paname Rikardo Albert Arijas rekao je da su i večerašnje konsultacije pokazale da je Savet podeljen o budućnosti Kosova, ali da su zato sve članice izrazile zabrinutost za mir i bezbednost u regionu.

Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je u nedelju naveče da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona.

"Žalimo što Savet bezbednosti ne može da se složi oko daljih koraka, mesecima je jasno da se ništa neće promeniti, ali smo odlučni da preuzmemo odgovornost kroz EU i NATO kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost regiona. To je ključni interes UN", rekao je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke koji je pročitao zajedničko pismo Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske i SAD.

"Verujemo da je predlog (Martija) Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona", naveo je Verbeke nakon konsultacija Saveta bezbednosti o Kosovu uoči sednice Saveta u ponedeljak, sazvane nakon nedeljnog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Žalimo zbog nemogućnost da se obezbedi obostrano prihvatljivo rešenje, ali status kvo je neodrživ", rekao je Verbeke i ukazao daje stabilan proces uz koordinaciju međunarodne zajednice bolje nego produžena nestabilnost. Međunarodna zajednica će nastaviti da ima svoju ulogu, istakao je Verbeke.

"Ovaj proces je u punoj koordinaciji sa međunarodnim zakonom, uklučujući Rezoluciju 1244, ona obezbeđuje okvir za tranziciju ka
novom trajnom statusu Kosova", rekao je Verbeke i dodao da ta rezolucija obezbeđuje osnove za nastavak međunarodnog prisustva na Kosovu u novoj fazi."
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je u nedelju uveče, nakon konsultacija u Savetu bezbednosti UN, da Rezolucija 1244 ostaje na snazi i da se zato ne može prihvatiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Govoreći o konsultacijama u Savetu bezbednosti, održanim u nedelju uveče, Čurkin je rekao da je "jedna stvar jasna".

"Rezolucija 1244 ostaje na snazi i UN ostaju na Kosovu. Šef UNMIK-a nastavlja svoj rad, rekao je Čurkin i dodao da zato Rusija zahteva da se odbaci današnja odluka kosovske skupštine o proglašenju nezavisnosti.

U odgovoru na pitanja novinara, Čurkin je rekao da Rusija svoju poziciju zasniva na punom poštovanju međunarong prava, kao i da oni koji traže priznanje nezavisnosti Kosova imaju interpretaciju suprotnu rezoluciji 1244. Povodom daljeg razvoja situacije, Čurkin je rekao da će se nastaviti debata i da ne treba "požurivati stvari". Čurkin je, nakon konsultacija, rekao da su one sazvane na zahtev
Rusije i Srbije i da će se u ponedeljak održati sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG