Dostupni linkovi

Vanredna vijest
Ove sedmice, suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem zaštićenog svjedoka tužiteljstva od strane optuženog. Svjedok je bivši dužnosnik Srpske demokratke stranke (SDS) iz Zapadne Slavonije i pred Tribunalom je svjedočio pod pseudonimom i izmijenjenog glasa. Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka, Šešelj je nastojao istaći zategnute odnose između Srba i Hrvata u Hrvatskoj ranih devedesetih, ostajući pri tvrdnji da su njegovi govori u Beogradu u to vrijeme imali vrlo malo uticaja na užase koji su se kasnije tamo dogodili. Iz Haga izvještava Simon Jennings:
Tokom unakrsnog ispitivanja, zaštićeni svjedok Tužiteljstva potvrdio je tvrdnju Vojislava Šešelja da su postupci tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana više doprinijeli osjećaju straha i nemira kod tamošnjih Srba nego Šešeljevi govori.
Šešelj: Da li ste čuli da je Franjo Tuđman javno govorio da je ustaška Nezavisna država Hrvatska u toku II svetskog rata bila i izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda?
Svjedok: Jeste, čuo sam.
Šešelj: Da li je to, u očima javnosti bila rehabilitacija te ustaške države?
Svjedok: Jeste
Šešelj: Da li je to unelo užas u srpske mase na području Hrvatske?
Svjedok: Jeste.
Tokom glavnog ispitivanja od strane tužitelja, svjedok je rekao da je čuo za zločine koji su počinjeni nad hrvatskim civilima u selima širom Zapadne Slavonije. Tvrdio je i da su katoličke crkve i hrvatske kuće bile spaljene u selima Balinci i Čatekovac. Ti zločini pripisani su Srbima koji su podržavali nacionalističku retoriku Šešeljeve Radikalne stranke.
Ipak, tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio Šešeljevo stajalište da je strah od Tuđmanovog režima naveo Srbe u Hrvatskoj da počine zločine, a ne nacionalističke poruke koje je on širio:
Svjedok: To je bilo tako psihotično stanje, da sam shvatio da se jedino oružjem možemo sami odbraniti i da drugo više ništa ne preostaje. Mi smo se tako organizovali i štabove formirali. To je bila jedna tako složena situacija da druga rješenja nisu nailazila na neku podršku jer se smatralo da je to već unaprijed izgubljena bitka.
Svjedok je također potvrdio da su Srbi u Hrvatskoj tražili oružje kako bi se zaštitili od hrvatske vojske.
XS
SM
MD
LG