Dostupni linkovi

Obavještajci predviđaju nemire na Balkanu


Američka obavještajna služba upozorila je da je, kada Kosovo proglasi nezavisnost, moguće međuetničko nasilje koje bi izazvalo reakciju snaga NATO-a i koje bi se moglo preliti i u susjedne zemlje.

„Cijenimo da će Balkan biti nemiran i tokom 2008. jer nastojanja Kosova da stekne nezavisnost od Srbije doživljavaju kulminaciju, dok se međunacionalni odnosi u Bosni i Hercegovini pogoršavaju“, rekao je, svjedočeći pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma zamjenik direktora ureda šefa nacionalne obavještajne službe Thomas Fingar.

On je ocijenio da bi najava kosovskih čelnika da će proglasiti nezavisnost mogla izazvati sukobe sa Srbima sa sjevera Kosova koji odbacuju tu ideju, kao i izvjesne mjere odmazde Beograda. S druge strane, odgađanje nezavisnosti, po njegovim riječima, moglo bi izazvati nasilan odgovor ogorčenih albanskih ekstremista na Kosovu.

„Međuetničko nasilje koje bi izazvalo reakciju snaga NATO-a moguće je kad Kosovo proglasi nezavisnost, a svako nasilje moglo bi se preliti i preko granice u susjedne zemlje. Međutim, status Kosova je riješen, albanska manjina u Makedoniji i južnoj Srbiji će vjerovatno nastaviti da vrši pritisak za veću autonomiju, dok će albanski ekstremisti pokušati da iskoriste nezadovoljstvo javnosti i upotrebe nasilje u malom obimu kako bi stekli podršku za ujedinjenje s Kosovom“, kazao je Fingar.

On je prenio kako srbijanski dužnosnici odbacuju mogućnost vojne intervencije na Kosovu, ali da su upozorili na političke i ekonomske odgovore koji će „vjerovatno osnažiti kosovske Srbe da odbace nezavisnost Kosova i omesti ekonomski razvoj na Kosovu“.

Fingar je i neriješene sukobe u separatističkim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji doveo u vezu s Kosovom, rekavši da će i dalje biti potencijalna žarišta, čak i ako Rusija, odgovarajući na priznavanje Kosova od strane Zapada, „ne ispoštuje svoju implicitnu prijetnju da će priznati nezavisnost tih dviju regija“.

Govoreći o prilikama u BiH, Fingar je skrenuo pažnju na temeljne razlike između bošnjačkih i čelnika bosanskih Srba u vezi sa strukturom multietničke države ističući da su te razlike, uz oštru retoriku prošle godine, osujetile većinu reformi neophodnih da se BiH na putu stabilizacije približi Evropskoj uniji i NATO-u.

„Cijenimo da je vjerovatnoća međuetničkog nasilja niska, osim ako Republika Srpska ne počne stremiti nezavisnosti. Svako nasilje bi predstavljalo i pritisak na američke i NATO-ove snage u regiji da pomognu (da se ono zaustavi)“, kazao je Fingar.
XS
SM
MD
LG