Dostupni linkovi

Hoteli od državnog interesa


Budva
Budva

Vlada Crne Gore odlučila je da ozakoni divlju gradnju hotelijera. "Vijesti" danas objavljuju da je Vlada donijela odluku da vlasnicima hotela, koji nemaju potrebne dozvole, odobri nastavak radova kako bi objekti što prije bili stavljeni u funkciju. Pri tom, Vlada je renoviranje privatnih hotela procijenila kao državni interes.

Informacija koja je objavljena u domaćoj štampi nije sasvim precizna, rekla je za naš program Zoja Spahić Kustudić, portparol Ministarstva ekonomije, komentarišući vijest da je Vlada odlučila da vlasnicima hotela koji nemaju sve potrebne dozvole odobri nastavak radova:
"Kao problem realizacije investicija u Crnoj Gori, svakako se javlja i limitiranost prostorno planske dokumentacije, odnosno nemogućnost proširenja ili dogradnje pojedinih kapaciteta za kongresne, velnes i spa sadržaje koji u današnje vrijeme predstavljaju minimun za razvoj kvalitetne turističke ponude. Riječ je o objektima na kojima se vrše radovi i rekonstrukcije na kojima se povećava kvalitet ponude u smislu pratećih sadržaja novih kongresnih, velnes i spa sadržaja, čime ovi objekti postaju konkurentni. Takođe, ovdje je riječ o objektima koji ne posjeduju postojeću dokumentaciju. Takođe je riječ i o objektima koji ne postoje u postojećoj planskoj dokumentaciji, a njihova rješenja su definisana u dokumentaciji i nacrtima nove prostorne planske dokumentacije. Imajući u vidu strateška opredjeljenja Vlade Crne Gore u pravcu razvoja visokokvalitetnog turizma potrebno je ubrzati sve aktivnost i stvoriti poslovni ambijent za realizaciju investicionih aktivnosti koje obezbjeđuju izgradnju hotelsko turističkih sistema visoke kategorije."
Podgorički dnevnik "Vijesti" je objavio da je Vladina odluka da se vlasnicima hotela koji nemaju sve potrebne dozvole odobri nastavak radova zasnovana na procjeni da je završetak hotela državni interes. Među vlasnicima, pored domaćih preduzeća: Boka, Rokšped, HLT Fond, nalaze se i investitori iz Rusije, Amerike, Irske, Izraela... Prema pisanju lista, odluka je zasnovana na procjeni da bi ekonomija imala višestruke koristi kao što su atraktivnost, povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta, rast vrijednosti nekretnina, pospješivanje dolaska novih investitora.

Tih efekata bilo je, kako u Vladi ocjenuju i od dosadašnje privatizacije hotela, ali da pravi razvoj tek predstoji. Da bi se ubrzali investicioni poduhvati u turizmu na Vladi je odlučeno da se pored izdavanja građevinskih dozvola investitorima ubrzaju i brojne druge aktivnosti koje će omogućiti izgradnju hotelsko turističkih objekata visoke kategorije. Dejan Milovac, koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, rekao je da je Vlada, ukoliko je donijela ovu odluku, bila rukovođena interesima investitora:
"Nažalost, to će biti potvrda svega onoga što je MANS govorio nekoliko godina unazad jeste da jednostavno Vlada o ovom problemu nelegalne gradnje i problemu uređivanja prostora, posebno na primorju, se rukovodi interesima krupnih investitora i sada su ti investirori ne samo u mogućnosti da grade bez građevinske dozvole, već da direktno od Vlade,odnosno Ministarstva za ekonomski razvoj, dobijaju građevinske dozvole bez obzira na to što piše u Prostornom planu, što piše u detaljnim urbanističkim planovima i što je potreba ne samo opština, više ne govorim o opštinama, već o građanima koji žive u tim opštinama, a investitori su u poziciji niti da poštuju zakon niti da imaju neki respekt prema potrebama i opština i samih građana, već isključivo da gledaju svoj privatni i profitni interes".
Milovac primijećuje i da je naročito zanimljiva činjenica da je ova informacija objavljena upravo u jeku takozvane borbe protiv nelegalne gradnje:
"Takozvano Koordinaciono tijelo koje postoji na nivou ministarstva je već nekoliko nedjelja unazad mahalo javnosti izuzetnim uspjesima koji su imali u borbi protiv ilegalne gradnje gdje su markirali nekoliko objekata uglavnom fizičkih lica, a da se pri tome nije našao na udaru niti bilo koje nelegalni hotel niti bilo koji objekat nekog krupnog investitora što nam govori o ovoj posljenjoj odluci Vlade da će ona jednostavno sve krupne investitore pomilovati od nelegalne gradnje, dok će svi oni drugi koji su nelegalno gradili u nekom manjem obimu snositi posljedice za to".
Vijest otvara niz dilema, ali nemam dovoljno podataka da bih bio decidan, ali u svakom slučaju radi se o nečem neuobičajenom, smatra Rade Ratković, profesor Fakulteta za turizam u Baru:
"Ako mi svedemo našu državnu fleksibilnost na to da nezavisno od planova udovoljavamo željama investitora onda je i čitav proces urbanističkog opredjeljenja obesmišljen, tako da to nosi jednu opasnost od političkog voluntarizma. Ako je u pitanju aljkavost administracije, sporost to je već drugačiji dogovor i mi sad generalno ne možemo da kažemo da zbog toga što imaju neki problem svima dejamo nezavisno od prostorno planske dokumentacije"
XS
SM
MD
LG