Dostupni linkovi

Februar mesec odluke


Jakup Krasnići

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, izjavio je da će februar biti mesec tokom kojeg će biti proglašena nezavisnost Kosova. U intervjuu za RSE, Krasnići je kazao da je Skupština spremna za proglašenje i da priprema ustav, simbole Kosova i sve neophodne zakone, na osnovu predloga Matija Ahtisarija.

Intervjuisao: Arton Konuševci (Priredila: Anamari Repić)

Februar je mesec koji će odrediti nove procese na Kosovu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići. On je kazao da je proces rešavanja statusa Kosova stigao do kraja i da nema povratka u prošlost.

“Odlaganje problema i nepriznanje nezavisnosti više nije rešenje. Odluka se treba doneta i ta odluka će biti uspeh ne samo za institucije Kosova već i za međunarodnu administraciju, EU, SAD, koji su tokom ovih godina puno investirali na Kosovu,” kaže Krasnići.

Krasnići je podsetio da je u decembru prošle godine u SBUN rečeno da neće biti više razgovora o Kosovu. S druge strane, EU radi na pripremama za slanje misije na Kosovo koja će imati odgovornost za razvoj bezbednosti i pravosudnog sistema. Sve ove okolnosti, kaže Krasnići, ukazuju da će tokom ovog meseca biti definisana nezavisnost i određen put Kosova.

Prema rečima Krasnićija, Skupština Kosova je spremna za proglašenje nezavisnosti.

“Skupština se priprema da se važna pitanja, kao što su ustav, simboli i određeni zakoni usvoje ubrzanom procedurom, kako bi se odgovorilo na zahteve građana ali i ispunile obaveze iz plana Martija Ahtisarija,” izjavio je Krasnići.

Predsednik kosovske Skupštine je ocenio da će nezavisnost Kosova pomoći i demokratiji u Srbiji i svim procesima koji znače ulazak u EU.

“Samo brzo proglašenje nezavisnost Kosova i međuanrodno priznanje takvog statusa stabilizovaće i stanje u Srbiji, jer su dosadašnja odlaganja ometala demokratski razvoj u Srbiji,” izjavio je Jakup Krasnići.

Reagujući na najave pojedinih srpskih poslanika, da će napustiti Skupštinu ukoliko ona jednostrano proglasi nezavisnost, Krasnići je kazao da su predstavnici srpske zajednice znali na vreme da će ovo biti godina nezavisnosti Kosova.

Nedavno je Slaviša Petković, lider Srpske demokratske stranke Kosova, koja nije deo vladajuće koalicije, izjavio da će tri poslanika njegove stranke napustiti Skupštinu Kosova ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti.

“Ukoliko se neki poslanici ne slažu, onda tu je više reč o njihovoj nestabilnosti u ovom procesu ili su nezadovoljni što nisu deo vlade,” kazao Krasnići.

Predsednik kosovskog parlamenta je izjavio da su srpski poslanici dobro dočekani u kosovskom parlamentu, a dat im je neophodan prostor. On je kazao kako je dokument Ahtisarija najbolja garancija za kosovske Srbe, jer su njime stvoreni novi standardi.

Prema oceni Krasnićija nezavisnost će biti dobra za sve manjiske zajednice, a posebno za Srbe. Srbi će imati prava i slobode, sigurnost i normalan život, izjavio je predsednik kosovskog parlamenta, Jakup Krasnići.

XS
SM
MD
LG