Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Blokada budžeta u Parlamentu?


Sarajevo, zgrada Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH u trećem pokušaju usvojilo je prijedlog državnog budžeta, sa dva glasa za i jednim protiv. Zbog načina na koji je usvojen i preostalih nesuglasica, budžet će teško dobiti podršku u Parlamentu.

Usvajanje državnog budžeta za 2008. godinu je još jedna situacija u kojoj se ogleda sva kompleksnost funkcionisanja vlasti u BiH – slažu se sagovornici RSE. Prema nekim procjenama, nakon što su dva člana Predsjedništva BiH preglasala trećeg usvojivši državni budžet za ovu godinu, do blokade bužeta moglo bi doći na državnom parlamentu gdje se prelamaju različiti politički interesi.
Član glavnog odbora Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić kaže da BiH u narednim danima očekuju dalji problemi izazvani nefunkcionisanjem zajedničkih organa, jer kriza koja je trajala u drugoj polovini prošle godine nije prošla, već je zamaskirana. On se osvrnuo na preglasavanje unutar Predsjedništva BiH, kada je riječ o državnom budžetu:
«Ono što se, također, vidi je činjenica da je sam budžet proizveo i nefunkcionisanje jednog dijela institucija koje su, sada se to vidi, neopravdano prenijele iz nadležnosti entiteta na nivo BiH.»
Nasuprot Tadiću, generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić ističe da su entiteti volja Bosne i Hercegovine, a ne obratno:
«Prema tome, budžet BiH je interes svih njenih građana. Iz tog budžeta se finansiraju zajedničke potrebe građana BiH, institucije BiH u kojima učestvuju svi građani i narodi BiH, održivi povratak i interes i Hrvata i Srba i Bošnjaka i svih ostalih.»
Zukić zbog toga ne očekuje blokadu u državnom Parlamentu po pitanju budžeta i vjeruje da će, usprkos različitim političkim interesima, prevladati interes za rješavnjem problema.
A lider Saveza nezavisnih socijaldemokarata Milorad Dodik rekao je da predstavnici RS neće glasati za budžet BiH ako bude za više od 10% veći od prošlogodišnjeg. On je podsjetio da je prošle godine utvrđeno da povećanja državnog, entitetskih i budžeta distrikta ne mogu preći 8% u odnosu na prošlogodišnje i u tom smislu precizirao da predstavnici RS pristaju i na 10% umjesto 8, ali ne i na 40%. Dodik je istakao da se na usvajanju budžeta takođe žele proširiti ingerencije države na stavke koje su u nadležnosti entiteta:
«Bosna i Hercegovina nema ništa s poljoprivredom, nema ništa sa privredom, nema ništa sa socijalom i nema mnogo stvari veze, ali pokušavaju da kroz budžetske stavke naprave predpostavku da se tamo donose neki zakoni. Dakle, mi nismo protiv budžeta. Budžet je trebao da bude usvojen i ranije. Ne može neko svoje ambicije i nerealna planiranja sada da održava na priči kako mi nećemo. Hoćemo. Planirajte budžet u okviru politika koje smo dogovorili, mi ćemo za to glasati. Dok god to tako ne bude, mi nećemo glasati za budžet.»
Profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Boris Tihi ističe da svako odlaganje usvajanja državnog budžeta predstavlja ekonomski gubitak jer se vremenski ne mogu obaviti sve neophodne aktivnosti:
«Nemoguće je da jedna država sama sebi smanjuje budžet za svoje naredne aktivnosti, a nije ni u prošloj godini uspjela da obavi sve ono što joj je bio zadatak. Budžet treba da bude ogledalo jedne politike države gdje je prioritet ekonomski razvoj i zapošljavanje i dobrobit njenih građana, a ne dijelova te države.»
Profesor Boris Tihi napominje da s manjim budžetom Bosna i Hercegovina ne može ispuniti sve ono što se od nje očekuje u procesu približavanja Evropskoj Uniji. Zbog toga, po njemu, smanjenje državnog budžeta – ne dolazi u obzir.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG